Hlavní obsah

První německá koupaliště vykazují rodiče, kteří se neodtrhnou od mobilů

Mnozí rodiče se místo toho, aby dohlíželi na koupalištích na své děti, stále častěji soustředí na své chytré telefony a někdy jsou na dlouhé minuty zcela nepozorní. Na hamburských koupalištích v poslední době razantně přibývá dramatických případů, až se provozovatelé rozhodli rázně zakročit.

Foto: Profimedia.cz

Hamburská koupaliště se v létě za pěkného počasí stávají magnetem.

Článek

Podle Hamburger Bäderland, městského provozovatele koupališť a lázní, se případy porušení povinnosti dozoru množí alarmujícím tempem. „Naši plavčíci musí často přebírat povinnosti rodičů a napomínat je, aby se nesoustředili na své mobilní telefony, ale na své ratolesti,“ říká v listu Bild Michael Dietel, mluvčí společnosti Bäderland.

Maminku vyděsila až sanitka

To, že děti zůstanou chvíli bez dozoru, se stávalo běžně i před dvaceti nebo třiceti lety, avšak ne v takové míře. „Dříve to byly časopisy – s tím rozdílem, že neměly tak pohlcující účinek. Dnes zůstávají rodiče často na dlouhé minuty zcela připoutáni k displejům mobilů a už si neuvědomují, co se kolem nich děje,“ přiznává Dietel s tím, že v případě krizových situací už nelze hovořit o ojedinělých případech.

Jedna maminka dokonce odešla z bazénu, aby si zavolala, a nechala dceru nejméně deset minut samotnou. Dívka se málem utopila. Matka se o incidentu dozvěděla, až když přijela záchranka.

Už dvě resuscitace

„Za posledních dvanáct dní jsme v Hamburku zaznamenali dva případy, kdy musela děti resuscitovat záchranná služba. Předtím je rodiče ponechali naprosto bez dozoru,“ říká Michael Dietel.

Foto: Profimedia.cz

Plavčíci v Hamburku už vykázali rodiče, kteří dávají přednost mobilům před dohledem nad svými dětmi.

Proto se nyní ve vnitřních i venkovních bazénech rozdávají letáky, které upozorňují na chování vůči dětem. To ale situaci příliš nezměnilo. Personál koupališť musí rodiče stále oslovovat, někdy i několikrát, protože se rozptylují chytrými telefony a na své děti dostatečně nedohlížejí.

Bäderland už nechce bezohledné, lehkomyslné a nezodpovědné chování rodičů tolerovat. „Kdo bude i nadále ignorovat první upozornění, bude muset bazén opustit. K tomuto opatření jsme v poslední době museli přistoupit již několikrát,“ uzavírá mluvčí.

První bazény už přitvrdily

Každý, kdo místo toho, aby se věnoval svým dětem, raději zírá do svého chytrého telefonu, může být varován obsluhou koupaliště. Když to nepomůže, nastupují tvrdší tresty. Mnozí provozovatelé koupališť a bazénů jim zakázali vstup na jeden nebo více dní, uvedl na webu SpiegelOnline Eric Voss, šéf školitelů Německého plaveckého svazu pro personál bazénů Spolkové republiky. Na svých kurzech doporučuje, aby nepozorní rodiče s mobily dostali jediné upozornění či napomenuti a při opakování přestupku je plavčíci vykázali. U většiny koupališť takový krok ošetřuje provozní řád.

Pokud je portálu SpiegelOnline známo, zákazy se už uplatnily v Mönchengladbachu, Lipsku, Freiburgu a Wormsu. „Problémů s rodiči rozptylovanými mobilními telefony, do nichž zírají většinu času, v posledních letech přibývá jako hub po dešti. Nejde o pět minut. Dítě je u plavčíka tři čtvrtě hodiny a nikomu nechybí,“ stěžuje si Voss.

Úplný zákaz mobilních telefonů by nebyl vymahatelný. „Asi bychom už neměli žádné zákazníky,“ připouští Voss.

Skupina 20 mladých lidí zmlátila na berlínském koupališti dva bratry

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám