Hlavní obsah

První kontakt? Rusové tvrdí, že viděli letouny F-16 nad Kachovkou

Průlet stíhaček F-16 nad územím okresu Kachovka v okupované části ukrajinské Chersonské oblasti ohlásili Rusové. Obyvatele regionu, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem připojila ke svému území, na přítomnost „nepřátelských strojů“ upozornil šéf okresní administrativy Pavel Filipčuk. Jeho tvrzení se ale nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představuje americkou stíhačku F-16 s ukrajinskými výsostnými znaky.

Článek

„Vážení obyvatelé Kachovky, krajané, od včerejška (středy) nad naším okresem létají stíhačky F-16. Děje se to jen proto, že nepřítel tak chce zasít paniku do našich řad, potlačit naši víru ve vítězství,“ uvedl Filipčuk podle agentury TASS v projevu k obyvatelům Kachovky. „Tomuto tlaku nesmíme podlehnout, musíme zůstat pevní. Tyhle akce budou mít jepičí život. Všechny (F-16) sestřelí a zničí,“ uklidňoval spoluobčany.

Odvahu jim podle agentury TASS dodával také slibem, že ty F-16, které lidé viděli, se brzy připojí k exponátům na moskevské Poklonné hoře, kde se vystavují ukořistěné či zničené ukrajinské zbraně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli potvrdil, že Kyjev dostal od západních spojenců první várku stíhaček F-16. Neřekl však přesně, o kolik letounů jde ani kde budou mít základnu.

F-16 pro Ukrajinu budou mít moderní zbraňové systémy, stále ale na nich nemá kdo létat

Válka na Ukrajině

Nicméně magazín The Economist informoval, že Ukrajina dostala deset stíhaček F-16 a že do konce roku by se jejich počet měl zvýšit na dvacet, přičemž celkem by měl Kyjev získat 79 takových letadel.

Ruský prezident Vladimir Putin se už nechal slyšet, že stíhačky F-16 situaci na frontě nezmění a „shoří stejně jako všechny zbraně dodané Západem na Ukrajinu“.

Stíhačky F-16 už se účastní ukrajinských operací, odhalil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám