Hlavní obsah

Prověřte a zvažte další financování UNRWA, vyzývá EU skupina europoslanců

O prověření využití financí, které Evropská unie poskytla UNRWA (Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě), žádá šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella skupina 55 europoslanců v čele s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL). Důvodem jsou informace o možném zapojení některých pracovníků agentury do struktur teroristické organizace Hamás.

Foto: síť X, Novinky

Tabulka na domě v palestinském uprchlickém táboře Džabálijá informuje, že budovu, kde byla v betonové šachtě nalezena těla čtyř rukojmích, UNRWA vybudovala díky německým finančním prostředkům.

Článek

Europoslanci se dožadují prověření financování v souvislosti s informacemi médií o Fatahu Sharifovi, který v UNRWA působil a zároveň byl vůdcem Hamásu v Libanonu. Podobně se již dříve objevily informace o možném zapojení několika dalších pracovníků agentury do útoku ze 7. října 2023.

„S ohledem na nové informace je nezbytné zvážit, zda je toto financování nadále opodstatněné. Evropská unie nemůže tolerovat, že její finanční prostředky jsou zneužívány k podpoře terorismu,“ uvedl Zdechovský.

V dopise adresovaném Borrellovi připomněl, že Unie jen letos přispěla na činnost UNRWA částkou 16 milionů eur (406 milionů korun) a další desítky milionů poskytla na zdravotní péči a vzdělávání palestinských uprchlíků.

UNRWA propustí devět zaměstnanců. Možná se podíleli na útoku na Izrael, uvedla OSN

Blízký a Střední východ

Unie by podle signatářů dopisu měla prověřit využití finančních prostředků a měla by zajistit, aby byly finance určené na humanitární pomoc využity efektivně a přitom „bez rizika zneužití teroristickými skupinami“.

V této souvislosti europoslanci navrhli, zda by nebylo namístě zvážit další financování UNRWA a přesměrovat finance na unijní instituce, jako je Agentura Evropské unie pro azyl (EUAA), která je schopna zajistit humanitární pomoc pod unijní kontrolou.

Dopis spolupodepsali europoslanci z pěti frakcí včetně několika českých zástupců.

UNRWA zaměstnává stovky členů Hamásu či Islámského džihádu, tvrdí Izrael

Blízký a Střední východ

Související články

Výběr článků

Načítám