Hlavní obsah

Propalestinský pochod byl o život, popsala Novinkám manažerka restaurace v Birminghamu

Propalestinští demonstranti v pondělí zaútočili na restauraci The Clumsy Swan v britském městě Birmingham. Během svého řádění nejprve skupinka zhruba 15 lidí zaútočila na muže a posléze se pokusila násilím dostat dovnitř restaurace. Novinkám to přímo v Birminghamu řekla manažerka podniku Linda, která musela se svými zaměstnanci zabarikádovat okna i dveře pomocí stolů a židlí.

Záběry restaurace The Clumsy Swan v BirminghamuVideo: Jakub Haljuk , Novinky

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Už dříve jsme měli zprávy, že se chystá pochod, který projde naší oblastí,“ sdělila Novinkám manažerka restaurace. „Nejprve tady přes silnici procházely stovky demonstrantů. Měla jsem všechny zákazníky uvnitř, venku už v tu dobu nikdo nebyl,“ dodala.

„Potom se ale od nich odtrhla skupinka několika desítek lidí, kteří se přiblížili do bezprostřední blízkosti restaurace a vyvolali rvačku s mužem. Jiní muži, demonstranti, ho mlátili do hlavy. Pak se pokusili rozbít okno restaurace a nakonec i násilně vniknout dovnitř z různých míst,“ vysvětlila.

To se jim ale naštěstí nepodařilo, Linda spolu se zákazníky a zaměstnanci zabarikádovala okna i dveře restaurace pomocí židlí a stolů.

Demonstranti v anglickém Rotherhamu vnikli do hotelu, kde přebývají žadatelé o azyl

Evropa

„Hned jsme začali barikádovat, aby se nemohli dostat dovnitř. Měli jsme strach, měla jsem uvnitř děti, předtím tu byla karaoke show,“ sdělila dále manažerka The Clumsy Swan s tím, že karaoke končilo v sedm večer, ale rodiny s dětmi zůstaly v restauraci déle.

Zatímco v restauraci v rychlosti přenášeli stoly a židle k oknům, na místo vyrazila policie, která propalestinské demonstranty u restaurace rozehnala.

Na sociálních sítích koluje řada videí, která zachycují přímo útok na muže před restaurací. Na jednom z nich je vidět, jak napadený muž spadne na stůl a následně na zem. Poté k němu přijdou další demonstranti a začnou ho mlátit. Z restaurace se okamžitě ozve křik, zatímco skupinka pokračuje v nevyrovnané bitce.

Jiné záběry zase zachytily stovky demonstrantů na silnici, kruhovém objezdu a na ulicích v bezprostřední blízkosti restaurace. Řada z nich má v rukou palestinské vlajky, jiní zase kapuci na hlavě, šátek přes půlku obličeje či kápi.

Násilnosti a protesty v Británii

Jedná se pouze o jeden z násilných incidentů, který během posledního týdne zachvátil Spojené království. V noci na úterý policie musela zasahovat například v Plymouthu, Darlingtonu nebo severoirském Belfastu.

V Belfastu nacionalistický demonstrant šlápl na hlavu padesátiletému muži. Policisté incident řeší jako zločin z nenávisti, tedy rasově motivovaný. Policisté v severoirském městě v noci na úterý čelili rovněž několikahodinovému útoku, kdy na ně demonstranti házeli lahve, cihly nebo kameny, stojí v prohlášení úřadů.

Při protestech či demonstracích policisté zadrželi již téměř 400 lidí, uvedla britská zpravodajská televize BBC ve svém on-line přenosu. K zadržením došlo například v Londýně, Bristolu či Hullu. Někteří zadržení již stanuli před soudem.

Násilnosti v Británii začaly minulý týden poté, co sedmnáctiletý mladík ve městě Southport zavraždil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Nejprve se nevědělo, kdo za útokem stál, na internetu se ale v podstatě okamžitě začaly šířit fámy, že se jednalo o imigranta a muslima, který žádal o azyl. Podezřelým je ale 17letý mladík, který se narodil v Anglii do rodiny přistěhovalců z Rwandy.

Rasistické násilí v Británii neutichá. Policie zasahovala celou noc

Evropa

Výběr článků

Načítám