Hlavní obsah

Propalestinské demonstranty na Varšavské univerzitě sebrala policie

Rektor Varšavské univerzity Alojzy Nowak ve středu povolal policii, aby zasáhla proti propalestinským demonstrantům, kteří mimo jiné blokovali hlavní vstup do univerzitní budovy v centru města. Podle stanice TVN 24 je proti 13 účastníkům demonstrace vedeno přestupkové řízení.

Foto: Profimedia.cz

Policisté odnášejí propalestinské demonstranty, kteří blokovali budovu Varšavské univerzity.

Článek

Studenti demonstrují na Varšavské univerzitě na podporu Palestiny od 24. května. Domáhají se zveřejnění informací o všech vazbách univerzity na izraelské akademické instituce a „další organizace a firmy, které čerpají zisky či jsou spjaty s okupací Palestiny a pokračující genocidou v Pásmu Gazy“, uvedla TVN 24.

„Protest několika desítek lidí nemůže narušovat přednášky a zkoušky nebo bránit v odchodu z areálu těhotné ženě či nemocnému, který potřeboval další dávku chemoterapie,“ kontrovala univerzita v komuniké, jímž zásah vysvětlovala.

Varšavská policie sdělila, že policisté ve škole zasahovali dvakrát: nejprve vůči sedmi osobám, které blokovaly hlavní vstup, a pak proti dalším šesti, které nerespektovaly výzvy neporušovat zákon. Vůči 13 lidem je tak vedeno přestupkové řízení.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinská demonstrace na Varšavské univerzitě

Demonstranti uvedli, že policisté zadrželi mimo jiné jordánského novináře, kterého odvedli do policejního vozu, kde jej prohledali. Tvrdili, že policie své počínání nijak neodůvodnila a nevysvětlila.

Propalestinský dav zaútočil v Aténách na hotel, v němž byli izraelští turisté

Evropa

Policejní mluvčí ovšem sdělil, že strážci zákona zasáhli proti novináři, protože jej ostraha školy označila za jednoho z organizátorů protestu. „Když jsme se k němu přiblížili, choval se, jako by chtěl utéci. Proto jsme jej odvedli do vozu a provedli preventivní úkony. Po celou dobu muž nesdělil policistům, že je novinář,“ řekl mluvčí.

Zásah kritizoval polský levicový poslanec Adrian Zandberg: „Poslat policisty na pokojně demonstrující studenty je nepřípustné.“

Rektor Nowak vyjádřil ochotu setkat se s poslanci z koaliční Levice, kteří byli na místě během policejního zákroku, ale setkání se samými demonstranty odmítl.

Propalestinští aktivisté narušili autogramiádu premiéra Fialy. Skandovali kontroverzní heslo

Domácí

Výběr článků

Načítám