Hlavní obsah

Projekt Kádry. Rusko si chce pracovní migranty nově vybírat samo v zemi jejich původu

Rusko chce zvýšit příliv migrantů do země, aby tak řešilo nedostatek pracovních sil. Jejich organizovaný nábor ale hodlá přemístit do zemí, odkud pocházejí, a po evidenci a jazykových zkouškách je směrovat ke konkrétním zaměstnavatelům. Takto by si Moskva chtěla do roku 2030 vybrat 300 tisíc nových zaměstnanců. Informuje o tom RBK.

Foto: Profimedia.cz

Uzbečtí migranti na farmě v ruské Astrachani.

Článek

Projekt Kádry podle informací RBK předpokládá, že cizinci, kteří projeví zájem o práci v Rusku, budou ještě v zahraničí podrobeni lékařské prohlídce, budou jim odebrány otisky prstů a složí zkoušku z ruského jazyka. To celé má organizovat nově vzniklá struktura, která podle prohlášení ministerstva práce „fakticky zastane roli personálního oddělení pro ruské firmy“.

Moskva má také v plánu rozšířit spektrum zemí, odkud by zahraniční pracovníky získávala - v současnosti to jsou převážně občané zemí Střední Asie. Konkrétní opatření chce vláda doladit koncem července.

Nová pravidla náboru migrantů, která „uvedou do souladu pozměněné potřeby ruské ekonomiky a nabídku na trhu práce“, mají začít fungovat od roku 2025. Kromě lákání cizinců do země chce Moskva hledat rezervy i doma, například upravit pravidla pro zaměstnávání absolventů, více zapojit mládež do podnikání a snížit dobu, po kterou je pracovník dočasně neschopen práce.

Rusku chybí pracovní síla. Pokukuje po Bangladéšanech a Indech

Evropa

Organizovaný nábor zahraničních pracovníků má zamezit nekontrolovatelnému přílivu cizinců a jejich profesní nekompatibilitě s potřebami ruského trhu práce, uvedlo ruské ministerstvo práce. To také připravilo ještě samostatný zákon, podle nějž musí cizinec do třiceti dnů opustit RF, pokud ho ruský zaměstnavatel propustí před vypršením pracovní smlouvy.

Podle údajů zveřejněných ruskou tajnou službou FSB v prvním čtvrtletí letošního roku překročilo ruské hranice za účelem práce 1,4 milionu cizinců, téměř z poloviny to byli občané Uzbekistánu. Dalších 358 tisíc pracovních migrantů přicestovalo z Tádžikistánu. Údaje se rozcházejí s daty ruského statistického úřadu Rosstat, jenž eviduje cizince, kteří se v Rusku zaregistrovali k dočasnému pobytu. Některá odvětví jsou na migrantech závislá: jde hlavně o stavebnictví, komunální služby či zemědělství.

Rusko vyvinulo technologii pro výrobu čipů, která je 30 let pozadu za Západem

Ekonomika

Výběr článků

Načítám