Článek
Od zemědělců podezřelí vykupovali maso z uhynulého dobytka nebo těžce nemocné kusy v přepočtu za šest korun za kilo, uvedl ve středu list Fakt. Po zpracování na jatkách maso prodávali za 60 korun za kilogram jako maso zdravých zvířat.
Na jednom uhynulém kusu, který patřil do kafilérie, vydělali asi 20 000 korun a na jedné dodávce zvířat kolem 360 000 korun.
V tajných mrazácích měli uskladněno 120 tun podezřelého masa připraveného k distribuci. „Pokud by ho policie neodhalila, nečestní podnikatelé by na jeho prodeji vydělali další milión zlotých (přes šest miliónů korun),“ uvedl Fakt. Vzhledem k tomu, že šlo o nelegální, a tudíž nezdaněný obchod, měli velké zisky.
Z materiálů prokuratury v Lodži, která už dva týdny případ prošetřuje, plyne, že majitelé dvou firem v Bialé Rawské a Rawe Mazowiecké, které se obchodem se zdechlinami zabývaly, v poslední době nakoupili luxusní vily, auta a pozemky za desítky miliónů korun.