Hlavní obsah

Přívaly sněhu mohou uzavřít Brennerský průsmyk, varují meteorologové

Na Alpy se valí masa sněhu. Meteorologové očekávají, že v následujících dnech napadne 1,80 až dva metry sněhu, a dokonce i cesta do Itálie by mohla být zablokována. Na horách hrozí až 1,80 metru čerstvého sněhu a zablokovat by se mohla jedna z nejvytíženějších středoevropských komunikací, a to Brennerský průsmyk mezi Rakouskem a Itálií.

Foto: Profimedia.cz

Přívaly sněhu mohou uzavřít průjezd Brennerským průsmykem.

Článek

Masivně sněžit by mělo už ve výšce kolem 1000 metrů nad mořem. Zde by mělo napadnout kolem 1,8 metru sněhu, v polohách kolem 2000 metrů nad mořem se předpokládá, že napadnou dva metry čerstvého sněhu, což jsou naprosto rekordní objemy srážek pro toto roční období. Současně hrozí, že se mohou utrhnout laviny. Turisté by proto měli okamžitě opustit oblasti ve vyšších nadmořských výškách, aby se vyhnuli případnému nebezpečí, píše web deníku Frankfurter Neue Presse.

Na úpatí Alp v oblastech kolem 700 metrů nad mořem by měl padat sníh a mělo by i pršet.

Pršet má hodně. Nádrže se připravují na možné povodně

Počasí

Meteorologové varují, že masy sněhu zasypou i Brennerský průsmyk. Řidiči, kteří o víkendu míří do Itálie nebo z ní, by měli přehodnotit své cestovní plány, protože se očekávají velké dopravní komplikace, varuje web týdeníku Focus.

Brzký nástup zimy komplikuje v Rakousku situaci chovatelům dobytka, kteří mají stáda na pastvinách. V bavorských Alpách, zejména v oblasti Berchtesgadenu se čeká, že napadne půl metru sněhu.

Německo čeká tisíciletou vodu, záplavy hrozí i v Česku

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám