Hlavní obsah

Přímo volený premiér, automatická většina v parlamentu. Itálie řeší návrh Meloniové

Italští senátoři v úterý schválili kontroverzní ústavní reformu navrženou premiérkou Giorgií Meloniovou. Rozsáhlé změny mimo jiné počítají s tím, že Italové by napříště volili premiéra přímo. Většina v Senátu však byla natolik těsná, že o reformě nakonec budou muset občané rozhodovat v referendu.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Článek

Pro ústavní reformu hlasovalo 109 italských senátorů, 77 jich bylo proti, přičemž ke změně ústavy je v Itálii potřeba dvou třetin hlasů v obou komorách parlamentu. Potřebný počet zákonodárců zřejmě Meloniová na svou stranu nezíská ani po nadcházejícím hlasování v Poslanecké sněmovně.

Navržená reforma v zemi budí velké vášně. Italové by podle ní měli napříště premiéra volit přímo - oproti nynějšímu stavu, kdy ministerský předseda vzejde až z vyjednávání stran po parlamentních volbách. Koalice podporující vítězného premiérského kandidáta by také nově měla na pětileté období automaticky dostat k dispozici nejméně 55 procent hlasů v obou komorách parlamentu, aby se tak zabezpečila funkční vládní většina.

Italská premiérka chce být oficiálně oslovována mužským titulem

Koktejl

Nebezpečný nápad, bouří se opozice

Zatímco kritici se obávají, že změny soustředí příliš moci do rukou jediné osoby v čele vlády na úkor parlamentu a prezidenta, pravicový kabinet Meloniové argumentuje tím, že je třeba ukončit chronickou nestabilitu italských vlád. V zemi se od konce druhé světové války vystřídalo celkem 68 různých kabinetů.

„Premiérská reforma je pro mě rizikem, ale je třeba se jí chopit,“ hájila podle agentury ANSA Meloniová svůj návrh. „Použijeme všechny dostupné nástroje v parlamentu, abychom zabránili projektu, který považujeme za nebezpečný,“ oponovala jí šéfka středolevé opoziční Demokratické strany Elly Schleinová.

V italském parlamentu se strhla bitka, poslance odvezli na vozíku

Evropa

Výběr článků

Načítám