Hlavní obsah

Přiblížit poslance běžným lidem. Slovenská národní strana chce, aby zákonodárci mohli oddávat

Na zářijové schůzi parlamentu předloží Slovenská národní strana (SNS) novelu zákona, která by měla umožnit poslancům Národní rady Slovenské republiky vykonávat sňatky. Podle nejmenší vládní strany tento legislativní návrh přinese nový rozměr do oblasti civilních obřadů na Slovensku.

Foto: FB Andreje Danka, Novinky

Poslanci parlamentu by podle SNS měli mít možnost oddávat. Obrázek z facebookové stránky strany

Článek

Jak uvedl předseda SNS Andrej Danko na Facebooku, cílem návrhu je posílit roli poslanců parlamentu v životech občanů. „Věříme, že tato úprava zákona bude pozitivně přijata a přispěje k prohloubení důvěry a zlepšení vztahů mezi poslanci a veřejností,“ konstatoval Danko.

Podle návrhu by poslanci parlamentu mohli vykonávat sňatky před kterýmkoli matričním úřadem na území Slovenska. „Tato změna má za cíl nejen zvýšit prestiž poslanců, ale také přiblížit je víc k běžným lidem. Může to být krásný způsob, jak mohou poslanci prokázat svou důvěru a podporu občanům, kteří je zvolili,“ dodal předseda SNS.

Pokud bude příslušná novela zákona schválena na zářijové schůzi parlamentu, mohla by vstoupit v platnost začátkem příštího roku.

Anketa

Dali byste poslancům pravomoc oddávat?
Ano
4,8 %
Ne
84,7 %
Je mi to jedno
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1555 čtenářů.

Internet se baví

Na satirické stránce zomri vyvolal návrh SNS množství reakcí. Uživatel Marek například navrhuje, aby se manželský slib skládal na slovenskou ústavu a vlajku.

„Danko snad nebude chtít využívat právo první noci,“ napsal zase Gabo.

„Než oddávajícího ze SNS, to i největší ateista zvolí radši obřad před oltářem,“ dodal Michal.

„Zabezpečit zdravý vývoj dětí.“ Danko chce omezit propagaci LGBTQ+ na slovenských školách

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám