Hlavní obsah

Při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu zahynulo osm migrantů

Při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu z Francie do Británie přišlo v noci na neděli o život osm migrantů. S odvoláním na policejní a záchranářské zdroje o tom informuje agentura AFP. Od začátku letošního roku při pokusu o nelegální překonání Lamanšského průlivu ze severní Francie přišlo o život už nejméně 45 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Loď migrantů směřující z Francie do Británie letos v dubnu

Článek

Na gumovém plavidlu bylo podle zdrojů zhruba 50 lidí. Přetížený člun se začal potápět nedlouho poté, co vyplul od francouzského pobřeží.

Na začátku září se u francouzského pobřeží potopila loď s desítkami migrantů. Zahynulo 12 osob, včetně šesti dětí a těhotné ženy. Byl to nejtragičtější případ v letošním roce. Podle starosty severofrancouzské obce Oliviera Barbarina se několik z nich podařilo zachránit a vrtulník je později dopravil do zdravotnických zařízení.

Letošek už je nejsmrtelnější od roku 2018, kdy se tento fenomén, tedy přeprava migrantů na provizorních člunech přes Lamanšský průliv, začal objevovat.

Podle britských úřadů dorazilo od začátku roku do země na lodích přes Lamanšský průliv 22 tisíc migrantů. Od roku 2018, kdy Británie začala tyto příjezdy evidovat, připlulo na malých člunech z Francie téměř 136 tisíc lidí. Vláda Keira Starmera, zvolená v červenci, slíbila, že bude bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví zvýšením počtu deportací migrantů a zásahy proti pašerákům lidí.

V Lamanšském průlivu se potopil člun s migranty, obětí je desítka

Evropa

Výběr článků

Načítám