Hlavní obsah

Prezident Srbska volal Putinovi: Moc děkujeme za plyn na zimu

Srbský prezident Aleksandar Vučić si v neděli po více než dvouleté pauze telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Při této příležitosti ruskému prezidentovi poděkoval za to, že jeho zemi pomohl zajistit dostatečné zásoby zemního plynu na zimu. Srbsko má od roku 2012 status kandidátské země na členství v Evropské unii, která se jako celek snaží zbavit závislosti na ruských dodávkách energií.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučić

Článek

„Vedli jsme dlouhou, dobrou, otevřenou a smysluplnou konverzaci. Zvláště jsem mu poděkoval za to, že pomohl (…) zajistit dostatečné množství zemního plynu z Ruska do Srbska na tuto zimu,“ uvedl Vučić.

Telefonát mezi hlavami států podle něj proběhl k příležitosti 80. výročí osvobození Bělehradu od nacistického Německa.

Srbsko, které bylo bombardováno Severoatlantickou aliancí během války v Kosovu v roce 1999, má historicky úzké vazby na Rusko, zároveň ale aspiruje na vstup do Evropské unie (EU).

Srbská vláda se dostala pod tlak západních zemí, aby se připojila k bloku a uvalila sankce na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu, připomíná agentura Reuters. Vučič v neděli řekl, že se Srbsko neplánuje odchýlit od svého postoje a sankce neuvalí.

Rusko má se Srbskem tříletý kontrakt na dodávky plynu, který vyprší v březnu příštího roku.

V Srbsku byl nedávno na státní návštěvě český ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.). Na tiskové konferenci po setkání jeho protějšek Marko Djurić odmítl odpovídat na jakékoli dotazy českých novinářů a Novinkám zrušil slíbený rozhovor s poukazem na to, že nechce odpovídat na dotazy týkající se vztahů s Ruskem.

Zadrželi byste Putina? Srbský ministr na tiskové konferenci s Lipavským odmítl odpovídat na otázky

Evropa

Výběr článků

Načítám