Hlavní obsah

Přetekla polská přehrada u hranic s Českem

S přívaly deště se potýkají na druhé straně hranic Poláci. V sobotu večer přetekla přehradní nádrž ve vesnici Międzygórze v pohoří Králický Sněžník. Situace je podle úřadů kritická, okolní obce jsou evakuovány.

Foto: X.com / THEPOLANDNEWS

Přetekající přehrada v Międzygórze (15. 9. 2024)

Článek

„Přehrada v Międzygórze přetéká. Voda byla sice vypuštěna, ale dosáhla své maximální hladiny! Přítok vody je obrovský,“ napsala dolnoslezská obec Bystrzyca Kłodzka na síti X.

Podle Krajského vodohospodářského úřadu ve Vratislavi je situace kritická.Voda stále přetéká povrchovým přelivem a je vypouštěna zbývajícími odtoky. Některá okolní místa jsou již zcela neprůjezdná, píše server onet.pl.

Zaměstnanci dispečinku objektu byli evakuováni spolu s obyvateli budovy, která se nachází na úpatí hráze hned vedle koryta potoka Wilczka.

Přehrada na potoce Wilczka v obci Międzygórze byla postavená na začátku 20. století. Nachází se v pohoří Králický Sněžník na hranicích Polska s Českou republikou.

Přehrada je vysoká 29 metrů a její protipovodňová nádrž pojme téměř milion metrů krychlových vody. To bylo nedostatečné již při povodních v roce 1997, kdy se voda také přelila přes hráz.

Vodohospodáři razantně zvýšili odtok z vltavské kaskády

Domácí

Výběr článků

Načítám