Hlavní obsah

Přestrojený doktor v Anglii partnerovi své matky místo vakcíny proti covidu vpíchl svalstvo požírající jed

V Newcastlu začal soud s anglickým praktickým lékařem Thomasem Kwanem, který v přestrojení partnerovi své matky Patricku O’Harovi místo vakcíny proti covidu-19 vpíchl látku, kvůli níž u něj propukla život ohrožující svalstvo požírající choroba. Kwanovým motivem měly být obavy o dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Prohlídka domu Thomase Kwana

Článek

„Někdy je pravda možná skutečně podivnější než fikce,“ zahájil prokurátor Peter Makepeaces vůj úvodní projev u soudu v Newcastlu, kde se třiapadesátiletý Kwan zpovídá z pokusu o vraždu. „Byl to smělý plán. Byl to plán zavraždit muže přímo před očima vlastní matky, mužovy životní partnerky,“ popsal Makepeace.

Úspěšný doktor Kwan s ordinací v Sunderlandu nejméně od listopadu loňského roku falšoval dopisy Národní zdravotní služby (NHS), v nichž uváděl, že jednasedmdesátiletý O’Hara z Newcastku je kvůli svému věku prioritním kandidátem na domácí očkování proti covidu-19. Senior pak nadšeně přijal termín očkování letos 22. ledna mezi devátou ránou a jednou odpoledne, rekapituluje události deník The Guardian.

Podle prokuratury Kwan do Newcastlu dorazil ve smluvený den v brzkých ranních hodinách a pod falešným jménem se ubytoval v hotelu Premier Inn. Bezpečnostní kamery hotelu pak zachytily, jak budovu opouští v dlouhém kabátu, čepici, modrých chirurgických rukavicích a se zdravotnickou rouškou přes obličej.

Chirurg v britské nemocnici otevřel hrudník pacienta kapesním nožem

Koktejl

Tento převlek následně doplnil ještě tmavými brýlemi, a tak jej O’Hara nejen nepoznal, ale ani jej nepožádal o jakýkoliv doklad. Místo toho jen zavolal Kwanovu matku s tím, že „ten pán z NHS dorazil“.

Kwan pak seniora nechal vyplnit dotazník, změřil mu krevní tlak a vzal vzorky krve a moči. Jeho matka jej ještě poprosila, aby změřil tlak i jí s tím, že na něj kvůli vyrážce přestala brát léky. Ani během měření si nevšimla, že ho provádí její vlastní syn.

Když přišel čas na očkování, injekce O’Harovi podle obžaloby způsobila „hroznou bolest“, až zařval „Zatraceně!“ Kwan jej ale ujistil, že bolest není neobvyklá. Až při odchodu převlečeného doktora měla jeho matka aspoň poznamenat, že je stejně vysoký jako její syn.

Foto: Profimedia.cz

Policisté z domu Thomase Kwana vynášejí nebezpečný důkazní materiál.

O’Hara později začal pociťovat stále se stupňující bolest a dorazil proto na pohotovost. Tamní pracovníci si mysleli, že mu vakcína byla nejspíš jen podána nešikovně, jenže druhého dne byla O’Harova ruka pokryta puchýři a ztratila barvu. Jeho praktický lékař jej proto poslal zpátky do nemocnice.

Tamní doktoři pak rozpoznali, že trpí životu nebezpečnou nekrotizující fasciitidou. Muž pak strávil několik týdnů na oddělení intenzivní péče a specialisté mu museli během opakovaných zákroků odstranit velké množství svalstva z ruky.

Obžaloba pro podanou látku používá termín „jed“. Jednoznačně specifikován zatím nebyl, vytipované látky ale vyšetřovatelé mají. Mohlo by jít například o jodmetan, organickou sloučeninu používanou jako pesticid.

Kwan se přiznal, že muži podal škodlivou látku, ale obvinění z pokusu o vraždu a z těžkého ublížení na těle odmítá. Podle Makepeace bude Kwan tvrdit, že měl v úmyslu způsobit své oběti pouze „mírnou bolest nebo nepohodlí“, obžaloba má naproti tomu za to, že využil „své encyklopedické znalosti a výzkum jedů“ k pokusu o vraždu. Když policie prohledávala jeho pozemek, našla v garáži různé chemikálie.

Soudní proces nadále pokračuje, přičemž pro něj soudce předběžně vyhradil deset dní.

Britští manželé nevědomky převezli z Francie migranta. Po jeho nahlášení dostali tučnou pokutu

Evropa

Výběr článků

Načítám