Hlavní obsah

Premiér Robert Fico bude mít po atentátu trvalé následky

Bratislava

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Směr) bude mít po květnovém atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou. Fico by se však zanedlouho měl objevit na veřejnosti.

Foto: Facebook Roberta Fica

Robert Fico při eurovolbách

Článek

V nedělním diskusním pořadu Rozhlasu a televize Slovenska to řekl vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr). „Nedá se říct, že by šlo vše podle plánu. Po střelném zranění břišní dutiny prostě ty orgány nepracují tak, jako když vám bylo 17 nebo 30. Je to ještě stále velmi nevypočitatelné,“ zdůraznil Kaliňák.

Vicepremiér řekl, že Fico se už podílel na přípravě podkladů na nedávný summit Evropské unie v Bruselu, kde Slovensko zastupoval prezident Peter Pellegrini. Předseda vlády se chce podle Kaliňáka postupně zapojit do práce v plném nasazení.

Na premiéra Fica střílel 15. května 2024 jednasedmdesátiletý Juraj Cintula, který ke spáchání atentátu využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992.

Fico měl prostřelené tenké střevo na pěti místech

Evropa

Předseda vlády byl vrtulníkem převezen do banskobystrické nemocnice a zdejší lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech převezli vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Cintula byl zadržen okamžitě po atentátu. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení až doživotí. Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka nevyloučil, že případ může být překlasifikován na teroristický útok.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) potvrdil, že vyšetřovatelé stále pracují i s možností, že útočník nejednal sám.

Fica zachránila i jeho fyzická kondice, uvedla ředitelka nemocnice

Evropa

Výběr článků

Načítám