Hlavní obsah

Předseda Evropské rady Michel na summit pozval Zelenského

Brusel

Šéf unijních summitů Charles Michel oznámil, že pozval na čtvrteční summit Evropské unie (EU) ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten by měl především představit svůj „plán vítězství“.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Charles Michel (vpravo) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (únor 2023)

Článek

„Pozval jsem prezidenta Zelenského na summit EU, který se koná 17. října, abychom probrali poslední vývoj v ruské válce proti Ukrajině a aby nám představil svůj plán vítězství,“ uvedl šéf unijních summitů na svém účtu na sociální síti X.

Zelenskyj minulý týden navštívil několik evropských zemí a jejich představitele seznamoval s takzvaným plánem vítězství, který by podle Kyjeva mohl rusko-ukrajinskou válku v příštím roce ukončit. Ukrajinský prezident jednal mimo jiné s britským premiérem Keirem Starmerem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo německým kancléřem Olafem Scholzem.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a německý kancléř Olaf Scholz v Berlíně (11. října 2024)

Detaily Zelenského plánu veřejnosti známy nejsou, mělo by jít ale o to, jak dostat Rusko vojensky pod tlak a donutit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby usedl za jednací stůl. Podle agentury Bloomberg je Zelenskyj připraven projevit „větší flexibilitu“ ohledně ukončení války.

Ukrajina musí naléhavě změnit kurs, tvrdí pesimistická analýza The Economist

Válka na Ukrajině

Kromě toho tlak ze strany západních spojenců na předložení konkrétnějšího plánu na ukončení války roste. Podepisuje se na tom situace na frontě, potíže s financováním pomoci pro Ukrajinu a v neposlední řadě nejistota ohledně výsledků prezidentských voleb v USA.

Ústředním prvkem jakéhokoli jednání by podle agentury mělo být členství Ukrajiny v NATO. Rusko požaduje, aby Ukrajina odmítla vstoupit do Aliance. V červnu prezident Vladimir Putin řekl, že je připraven zahájit mírové rozhovory, pokud Kyjev bude souhlasit s nezúčastněným, neutrálním a bezjaderným statusem a také uzná Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou oblast jako ruské.

Zelenskyj tehdy tyto podmínky označil za další ultimátum. Podle Bloombergu je ale nyní „pružnější“.

Zelenskyj je připraven zmírnit své podmínky pro konec války, tvrdí spojenci

Evropa

Výběr článků

Načítám