Hlavní obsah

Předpovědi se naplnily. Itálie a Bosna v sevření záplav, lijáky trápí Chorvatsko

Aktualizováno

Neblahá předpověď meteorologů se naplnila. Extrémní deště hlásí Itálie, Bosna, Černá Hora a také Chorvatsko. Zatím nejpostiženější zemí je Bosna a Hercegovina, kde si záplavy vyžádaly už 14 životů, píše agentura Reuters.

Záplavy v Bosně a Hercegovině a v ItáliiVideo: Reuters

Článek

V Bosně je nejhorší situace ve střední a jižní části země, kde jsou zaplavena města a vesnice. Město Jablanica, které se nachází v polovině cesty mezi metropolí Sarajevem a městem Mostar, je zcela odříznuté od okolního světa. Právě tam přišlo o život 16 osob.

Bleskové záplavy zničily silnice i železniční trať. „V tuto chvíli jsme v oblasti Jablanice našli 16 těl. Bohužel existuje velká šance, že to nebude konečný počet obětí,“ řekl mluvčí místní správy Darko Jukan.

V celé Bosně podle webu Dnevni Avaz kvůli záplavám přišlo o život nejméně 20 lidí.

Jednu z nejfrekventovanějších silnic spojujících Sarajevo přes Jablanicu s pobřežím Jadranu strhl společně s železniční tratí obrovský sesuv půdy. Podobně je na tom město Kiseljak, které se nachází asi 20 kilometrů severně od Sarajeva. Mnohá místa jsou bez elektřiny a mobilního signálu.

Foto: Amel Emric, Reuters

Pohled z dronu ukazuje zaplavenou obytnou oblast v Kiseljaku v Bosně a Hercegovině.

Podzim se o víkendu chopí otěží

Počasí

Podle ministra obrany Zukana Heleze vyrazili na pomoc do zasažených oblastí vojáci. „Poslali jsme každého, koho jsme (poslat) mohli. Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou naživu a v domech, kde jsou sesuvy půdy,“ uvedl Helez.

Silné deště a vítr jsou hlášeny také v sousedním Chorvatsku, kde bylo uzavřeno několik silnic a metropole Záhřeb se připravuje na možnost, že se z břehů vylije řeka Sáva. Přívalové deště trápí i Černou Horu.

V sevření lijáků a bouřek je také Itálie. Nejhorší situace panuje v regionu Emilia Romagna, zejména v oblasti Ravenny, kde se rozvodnila řeka Lamone. Voda podle městské správy zaplavila i pole. Výstrahy platí pro některé oblasti Apulie a Benátska a pro dvanáct regionů, a to jak na severu, tak na jihu, píše web Rainews.

Na Evropu se ženou další extrémní lijáky, varují meteorologové

Evropa

Výběr článků

Načítám