Hlavní obsah

Předčasné volby v Bulharsku vyhráli konzervativci, zemi ale opět čekají složitá jednání o vládě

V nedělních předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila strana pravého středu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého dlouholetého premiéra Bojka Borisova. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise po sečtení 98 procent hlasů.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Vítěz bulharských voleb, expremiér Bojko Borisov

Článek

GERB podle údajů zveřejněných tiskovou agenturou BTA získal 26,5 procenta hlasů, zatímco konkurenční liberálněkonzervativní uskupení Pokračujeme ve změně (PP) na druhém místě může počítat se 14,4 procenta hlasů. Následuje ultranacionalistická a proruská strana Obrození s 13,5 procenta hlasů.

Do 240členné sněmovny se podle serveru Euronews dostalo ještě šest dalších stran a koalic. To naznačuje, že z voleb, které byly už sedmé za posledních 3,5 roku, vzejde opět politicky roztříštěný parlament.

Od roku 2020 se vlády v Bulharsku rychle střídají. Protikorupční protesty z té doby vedly k rozpadu koalice v čele s GERB. Nyní zemi spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem.

Borisov poděkoval voličům za podporu a řekl, že jeho strana sestaví novou vládu. K tomu ale bude potřebovat koaliční partnery.

GERB hodlá jednat se všemi stranami s výjimkou Obrození. „Jsem ochoten vládnout s kýmkoli, kdo podporuje náš program,“ zdůraznil Borisov.

PP ale odmítá Borisova jako budoucího premiéra. Považuje jej spoluodpovědného za korupci v jeho bývalých třech vládách.

PP požaduje, aby v čele kabinetu nestál žádný ze zástupců stran, které se na těchto koalicích podílely. Borisov to ale odmítá s tím, že by to znamenalo „podvod na voličích“.

Bulharsko podle pozorovatelů naléhavě potřebuje stabilní vládu, aby zlepšilo příliv peněz z fondů Evropské unie (EU). Politická patová situace zemi rovněž komplikuje plány na vstup do eurozóny a plnohodnotné připojení k schengenskému prostoru volného pohybu osob.

Měla Bulharsko za zaostalé. Teď o něm sama mezi Čechy vyvrací nesmyslné předsudky

Cestování
Související témata:
Bojko Borisov

Výběr článků

Načítám