Hlavní obsah

Před Fica nikdo neskočil, druhá rána nesmí vyjít, kritizuje bezpečnostní expert

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky slovenského premiéra Roberta Fica (Směr). „Pokud padnou čtyři nebo pět ran, tak někdo je vinen. Ochranka asi v pořádku není. Neviděl jsem, že by někdo skočil před premiéra,“ uvedl Zábojník.

Foto: Rtv Prievidza, Reuters

Střelba na Fica

Článek

„Může se stát, že vyjde první rána, ale druhá už nesmí. Pokud vyjde druhá rána, tak objekt musí být chráněný. Když jde mezi lidi, nesmí být odkrytý. V davu musí být operativci,“ komentoval útok pro televizi TA3 Zábojník, podle kterého po útoku nastal chaos a postup bezpečnostních složek nebyl koordinovaný.

Bývalého policejního prezidenta Štefana Hamrana rovněž zaskočilo jednání ochranky po střelbě. „Vládl tam chaos. Je zřejmé, že se jedná o selhání. Měli premiéra okamžitě naložit do auta a hned s ním ujíždět pryč. V té chvíli totiž nevíte, zda není útočníků víc. Chráněnou osobu musíte co nejdříve dostat do bezpečí. Zatím to vypadá na fatální selhání ochranky,“ uvedl Hamran.

EXPRESS NOVINEK: Atentát na Roberta Fica

Podcasty a pořady

Atentát na slovenského premiéra spáchal ve městě Handlová jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Podle více zdrojů měl střílet z legálně držené pistole. Po atentátu byl okamžitě zadržen. Cintula po zadržení řekl, že „to udělal, protože nesouhlasí s politikou vlády“.

Ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) na večerní tiskové konferenci přímo v budově banskobystrické nemocnice uvedl, že Fico utrpěl polytrauma, je ve velmi vážném stavu a bojuje o život.

Objevilo se video s výpovědí atentátníka

Evropa

Výběr článků

Načítám