Hlavní obsah

Pravda o kapesném ve výši 1000 eur pro deportované afghánské násilníky je hořká

Každý z 28 deportovaných Afghánců, které Německo v pátek transportovalo do jejich vlasti, dostalo na cestu 1000 eur (asi 25 tisíc korun). Ke štědrému kapesnému pro pachatele vražd, znásilnění nezletilé, loupeží, ublížení na zdraví a dalších závažných trestných činností, se nechce nikdo z vlády kancléře Olafa Scholzeho (SPD) znát.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Letadlo mířící z Německa do Afghánistánu, na palubě bylo 28 vyhoštěných Afghánců.

Článek

„Tisíc eur, to je absolutní výsměch každému daňovému poplatníkovi a důkaz naprostého vytržení vládních politiků z reality,“ rozčiluje se Ottilie Kleinová, generální tajemnice CDU.

Hamburský politik za CDU Christoph Ploß dokonce obviňuje spolkovou vládu z vytváření „nových podnětů pro nelegální migraci“, ačkoliv útěk z Afghánistánu je výrazně dražší.

Deníku Bild se podařilo zjistit, že návrh na vyplacení „kapesného“ ve výši 1000 eur přišel od ministryně vnitra Nancy Faeserové (SPD) a souhlasili s ním nejen vládní koaliční partneři, ale také jednotlivé zemské vlády, respektive zemská ministerstva vnitra, dokonce i ta, která jsou vedená konzervativní Křesťanskodemokratickou unií Německa (CDU), píše deník Bild.

Pózují v parcích s mačetami. V německých městech se usadili radikální islamisté z Afghánistánu

Evropa

Částka tisíc eur byla vyplacena proto, aby se deportace opravdu uskutečnily a vyhoštění měli nulovou šanci na to, aby u soudu s odkazem na hrozící „zbídačení“ zabránili svému přesunu do Afghánistánu.

Ministerstvo vnitra ve svém návrhu uvedlo, že deportace těžkých zločinců by neměla selhat kvůli německým soudům, které maří deportace kvůli tomu, že dotyčným hrozí v jejich domovské zemi chudoba. Bild s odkazem na své zdroje napsal, že bez ohledu na to, jak bolestivé je zaplatit 1000 eur na osobu, peníze na ruku zaručí, že zločinci nebudou podávat žaloby a bude to výrazně levnější než jejich setrvání v Německu.

Scholz navštívil Solingen a znovu slíbil vyšší počet deportací

Evropa

Z mezinárodních údajů vyplývá, že průměrný plat v Afghánistánu se v loňském roce pohyboval kolem 170 eur měsíčně. Částka 1000 eur odpovídá přibližně šestiměsíčnímu platu.

Německá opoziční konzervativní unie CDU/CSU tlačí na spolkovou vládu, aby zintenzivnila protiimigrační opatření. Požaduje další repatriační lety odmítnutých žadatelů o azyl a také vracení běženců přímo z německých hranic.

Alexander Dobrindt, který ve Spolkovém sněmu vede zemské zastoupení bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU), už vyzval k dalším vyhošťovacím letům do Afghánistánu. Prohlásil, že očekává od spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové oznámení dalších takových letů. „Nesmí to mít jepičí život,“ řekl.

Německo začalo vracet migranty do Afghánistánu

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám