Hlavní obsah

Pozastavit právo na azyl, zkrátit řízení? V Německu řeší, jak změnit přístup k migraci

Nepřijímat dočasně žádné další žadatele o azyl nebo uzavírat případy žadatelů rychleji, i takové návrhy zaznívají v Německu v souvislosti s diskusí o změně přístupu k nekontrolované migraci. Její důsledky přispívají k dramatické nespokojenosti veřejnosti s vládou.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Hamburku (ilustrační foto)

Článek

Je to příliš, když žádáme o pozastavení práva na azyl do konce roku? vznesl veřejně otázku deník Bild. „Ne,“ odpověděl Rupert Scholz (CDU), odborník na ústavní právo a bývalý ministr obrany.

„Podle ústavního práva může stát dokonce rozhodnout, že po určitou dobu nebude přijímat žádné další žadatele o azyl, pokud zjistí, že je jejich příchod nezvládá,“ upřesnil. „Podle dublinských pravidel a azylového paragrafu 16a základního zákona (německý termín pro ústavu – pozn. red.) neexistuje nárok na azyl, pokud žadatel o azyl cestuje z bezpečné třetí země. Vláda by to musela pouze aplikovat a migranty odmítnout, a to zejména prostřednictvím hraničních kontrol,“ dodal.

„Občané mají právo očekávat, že vláda kancléře Olafa Scholze bude konečně plně dodržovat platné právo, aby zabránila poškozování Německa. Jinak řečeno, že stát zastaví nelegální přistěhovalectví do země,“ rýpl si politik opoziční strany do kancléře Scholze, jehož SPD tvoří vládní koalici se Zelenými a FDP.

Rozdělené Německo. Voličská mapa je výmluvná

Eurovolby

Chybí soudci

Ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP) chce azylové případy uzavírat rychleji, avšak Německý svaz soudců varuje, že to bude vyžadovat výrazně více zaměstnanců. „Lidé, kteří azyl opravdu potřebují, ho mají dostat rychleji, a ti, kteří ho nepotřebují, nemusejí zatěžovat německý sociální systém po celé dva roky,“ vysvětlil.

Buschmann minulý týden oznámil, že řízení před správními soudy bude výrazně zefektivněno. Dlouhá řízení jsou podle něho zátěží pro všechny zúčastněné a v případě azylových řízení přispívají k tomu, že se lidé bez vyhlídek na pobyt v Německu dále usazují.

Německo jedná o deportacích Afghánců

Evropa

V budoucnu by soudci ve správních soudech měli mít možnost vést řízení od počátku sami. Například v hlavních azylových řízeních by měl v budoucnu běžně rozhodovat jeden soudce sám, nikoliv senát, jak tomu je dnes.

Výrazného zlepšení chce ministr dosáhnout balíčkem opatření na zrychlení azylových odvolacích řízení. „Naším cílem musí být zajistit, aby tato řízení byla v budoucnu ukončena za méně než šest měsíců,“ prohlásil Buschmann.

„K dosažení politicky proklamovaného cíle, kterým je obecně uzavírání azylových případů do několika měsíců, je zapotřebí především personální ofenziva správních soudů,“ reagoval na ministra podle webu týdeníku Die Zeit Sven Rebehn, výkonný ředitel Svazu soudců.

K dosažení tohoto cíle je podle něj třeba zajistit „rozsáhlé investice do soudnictví“, kritizoval však, že právě tento slib dala berlínská koalice k ledu.

Rebehn dále podotkl, že reformní balíček shrnuje mnoho drobných bodů, které jdou správným směrem, ale celkově nejsou dostatečné. „Má-li se zkrátit doba řízení, je v celé zemi zapotřebí nejméně 500 dalších soudců. Délka azylového řízení se v jednotlivých regionech značně liší,“ uzavřel.

Na světě je přes 120 milionů násilně vysídlených. Žádosti o azyl míří hlavně do USA a Německa

Svět

Související články

Výběr článků

Načítám