Hlavní obsah

Plameny vysoké 25 metrů. Požár se přiblížil k centru Athén rekordně blízko

Aktualizováno

K centru řecké metropole Athén se v pondělí odpoledne už na 11 kilometrů přiblížil rozsáhlý požár. Je to nejblíže v moderních dějinách, uvedla agentura DPA s odvoláním na vyjádření odborníků v řecké televizi. Úřady kvůli plamenům, které sahají v místech až do výšky 25 metrů, nařídily evakuaci několika obcí a osad. Šíření požáru, které podporují vysoké teploty a silný vítr, se ale zatím nepodařilo zastavit. Na místě zasahuje téměř 700 hasičů a Řecko očekává pomoc stovek dalších ze zahraničí, včetně Česka.

Rozsáhlý požár se dál blíží k centru AthénVideo: Reuters

Článek

Obrovský požár, který vypukl v neděli odpoledne v oblasti Varnava a rozšířil se až na předměstí Athén, se podle portálu eKathimerini vymkl kontrole. Plameny místy dosahují výšky 25 metrů, šíří se po linii dlouhé 30 kilometrů.

„Už to není požár lesního porostu, protože teď už hoří v obytné oblasti. Hoří městská zástavba,“ řekl šéf řeckých hasičů Nikos Lavranos.

Oheň, kvůli němuž musely být evakuovány také nejméně tři nemocnice, se přiblížil z jedné strany k Aténám a z druhé k pobřeží. Velmi vážná byla odpoledne situace na předměstí řecké metropole ve Vrilissie a Nea Penteli, v němž už se požár začal šířit v zástavbě. Na opačné straně fronty požáru se hasiči snaží zastavit šíření ohně k městům Nea Makri.

V okolí řecké metropole bylo evakuováno zhruba 30 000 lidí včetně obyvatel historického města Marathón. Námořní spoje z přístavu Rafina, které většinou plují na Kykladské ostrovy či Krétu, se přesunou více na jih Attického poloostrova, do přístavu Lavrio.

Postup požáru ukazuje služba NASA

Postup plamenů, které zatím zasáhly území o rozloze asi 200 kilometrů čtverečních, ukazuje například služba FIRMS amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kvůli vážnosti situace se do Athén v neděli v noci vrátil premiér Kyriakos Mitsotakis a úřady vyhlásily několik evakuací a řadu dopravních omezení.

Řecké ostrovy zápolí s nedostatkem vody

Evropa

S plameny u metropole bojuje na 700 řeckých hasičů, na pomoc jim míří stovky dalších ze zahraničí. Řecku přislíbily pomoc mimo jiné Francie se zhruba 180 hasiči a 55 hasicími vozy či Itálie s dvojicí hasicích letadel. Pomoc pošle také Rumunsko či Kypr.

Česko vyšle do Řecka na pomoc proti rozsáhlým požárům tým hasičů a záchranářů. V úterý kolem poledne tam vyrazí z Podivína na Břeclavsku 64 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, sedm členů pražské záchranné služby a čtyři pracovníci technické podpory. Češi by měli působit právě kolem Athén.

Plameny až do výšky 25 metrů. U Athén zuří rozsáhlý požár

Evropa

Výběr článků

Načítám