Hlavní obsah

Povolali kněze, aby se modlili. Požár naftových nádrží v Rusku se stále nedaří zvládnout

Proletarsk

Již čtvrtý den zuří požár ve skladu pohonných hmot v ruském městě Proletarsk po zásahu třemi ukrajinskými bezpilotními letouny. Podle regionální redakce listu Naše Vremja v Rostovské oblasti se oheň dosud nepodařilo lokalizovat a aktuálně na místě plameny stravují 20 ze 74 zásobníků. Do likvidace požáru se postupně zapojilo na tisíc hasičů. Za jeho brzké potlačení se na místě modlí představení ruské pravoslavné církve.

Foto: Profimedia.cz

Požár skladu pohonných hmot v Proletarsku, snímek je z úterý

Článek

Podle místního zpravodaje je nebe nad městem zatažené hustým dýmem, který je viditelný až v Rostově na Donu, což je vzdušnou čarou přes 150 kilometrů.

„Bohužel, jako první se do hašení zapojili specialisté širokého spektra, za což jim patří poklona a dík, ale řada z nich proto skončila v nemocnicích Rostova a dokonce i Petrohradu,“ napsal portál nvgazeta.ru. Dosud se během zásahu zranilo přes čtyřicet hasičů.

Modlili se na místě neštěstí

„Do boje s ohněm se zapojila i pravoslavná církev. Konají svými vlastními specifickými metodami. (V úterý) se duchovní z Volgodonské eparchie modlili přímo na místě neštěstí, ve svatostánku místní nemocnice se konala modlitba za uzdravení zraněných hasičů,“ napsal list Naše vremja.

Foto: https://www.nvgazeta.ru/news/12370/632164/

Repro nvgazeta.ru

Ztráty se počítají v miliardách rublů, uvádí tento místní zdroj. Vodu k hašení na místo dopravují kromě jiného letouny Il-76, pěnu přivážejí požární vlaky. Zatímco úřady o události informují pouze velmi okrajově, místní lidé se zapojili do zásobování hasičů jídlem a léky, podotkl regionální list.

Foto: Profimedia.cz

Hořící nádrže v Proletarsku

Podle expertů citovaných ruskou redakcí BBC je těžké požár takového rozsahu uhasit, dokud palivo zcela nevyhoří. V každém ze zásobníků je pět tisíc kubíků dieslového paliva, uvedl pro agenturu RIA Novosti šéf Proletarského okresu Valerij Gornič.

Evakuace obyvatel podle něj není nutná a neprobíhá. „To je naprostý nesmysl. Městu nic nehrozí. Hoří na poli,“ prohlásil.

Naftové nádrže v Rusku hoří po ukrajinském útoku už tři dny. Žár nedovolí hasit

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám