Hlavní obsah

Požár na řeckém ostrově: Ze žhářství obvinili i cestující z jachty

Řecká prokuratura ve čtvrtek obvinila ze spoluúčasti na žhářství osm cestujících z Kazachstánu, kteří se plavili na palubě pronajaté jachty, jejíž posádka ohňostrojem patrně způsobila požár na ostrově Hydra. Soud v Pireu poslal kapitána a prvního důstojníka jachty Persefoni I. do vazby.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Pohled na jachtu Persefoni I (vpravo), jejíž posádka je podezřelá, že ohňostrojem zapálila řecký ostrov Hydra.

Článek

Stíhání pasažérů podle webu eKathimerini podnítily nové důkazy odhalené během forenzního vyšetřování nařízeného prokurátorem na místě požáru. Hasiči údajně objevili zbytky zábavní pyrotechniky v zátoce, kde požár vypukl.

Státní zastupitelství v Pireu současně zahájilo předběžné šetření ohledně postupu policie a přístavních úřadů v kauze požáru na Hydře. „Klade přitom důraz na vyšetřování všech chyb, které umožnily nájemcům jachty z Kazachstánu opustit Řecko navzdory tomu, že jsou podezřelí z účasti na požáru a úřady je nevyslechly,“ uvedl portál. Atény už požádaly o pomoc Kazachstán při vyšetřování.

Řecký soud ve čtvrtek poslal do vazby kapitána a prvního důstojníka jachty, z níž byl ohňostroj nejspíš odpálen. Jedenáct zbývajících členů posádky soud propustil na kauci s omezeními. Celá posádka byla obviněna ze žhářství, vinu ale odmítá. Několik jejích členů údajně uvedlo, že ohňostroj odpálili nájemci jachty.

Řecká posádka jachty čelí obvinění ze žhářství, ohňostroj zapálil ostrov

Evropa

Požár na Hydře vypukl minulý pátek a pohltil téměř 300 000 metrů čtverečních jediného borovicového lesa na ostrově. Posádka se původně požár snažila uhasit, to se jim ale nepovedlo, a tak z místa utekli.

Plameny hasiči uhasili v neděli ráno. Všech 13 členů posádky jachty úřady zadržely týž den poblíž Atén.

V Řecku se výrazně zvýšily tresty za žhářství. Kromě pokut lze od loňska uložit až desetileté vězení i za požár způsobený z nedbalosti.

Turisté z jachty zapálili řecký ostrov

Evropa

Výběr článků

Načítám