Hlavní obsah

Poslankyně, kterou vykázali z jednání kvůli nálepkám na počítači, se obrátí na soud kvůli šikaně

Tento týden byla poslankyně Lucia Plaváková z opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) opakovaně vykázána z jednání parlamentu kvůli nálepkám na svém počítači. Zákonodárkyně podává podnět k ústavnímu soudu, protože je přesvědčena, že se stala terčem šikany.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poslankyně za opoziční Progresivní Slovensko Lucia Plaváková

Článek

Poslankyně viděla různé nálepky i na počítačích ostatních poslanců, ale problémy s tím měla pouze ona. „Je to namířené vůči mně, a tak budeme cílit podnět k ústavnímu soudu, že je to vysloveně diskriminační a šikanózní postup omezující výkon mého svobodného mandátu,“ řekla Plaváková televizi Markíza.

Opoziční poslankyně podává rovněž civilní žalobu na ochranu osobnosti na poslance vládní Slovenské národní strany Rudolfa Huliaka, který na ni zaútočil vulgarismem. Huliak se obhajuje tím, že Plavákovou přitom nejmenoval. „Když poslankyně přečte ve svém příspěvku, že plod si nezaslouží žít, nemůžu ji nazvat jinak než čubkou,“ řekl Huliak. Na výzvy, aby se omluvil, reagoval slovy, že to se radši omluví své feně na dvoře.

Foto: Facebook/Rudolf Huliak

Poslanec vládní Slovenské národní strany Rudolf Huliak

Plaváková nicméně nikdy neřekla, že „plod si nezaslouží žít“. Na plénu pouze připomněla stávající právní stav, podle kterého plod není subjektem práva na život, jež podle zákona vzniká až momentem narození. Poslankyně se dlouhodobě zasazuje zejména o to, aby ženy po prodělaném spontánním potratu měly nárok na volno.

Poslankyně PS má na svém počítači nálepky slovenské vlajky, srdíčka s postavičkou mimoně, duhy, duhového srdce s nápisem Zone of Inclusion (Zóna inkluze) a srdíčka s popisem Souhlas je láska. Nálepky má na počítači už rok, tedy od svého zvolení do parlamentu, a dosud to nikomu nevadilo. Koalice nyní zvažuje, že zakáže jakékoli nálepky na počítačích poslanců. Opozice se ptá, zda koalice po nálepkách bude zakazovat i tetování, odznaky a podobně.

Podle právníka Tomáše Kamence v demokratické zemi nemůže poslanec čelit jakékoli sankci za duhové nálepky, tudíž ani vykázání z pléna. „Jde o neoprávněný zásah do ústavních práv, pro který neexistuje žádné racionální a právní zdůvodnění,“ upozornil Kamanec. Pokud budou nálepky na počítačích zcela zakázané, může to být podle právníka krok k diktatuře a k demontáži demokratických výsad.

Danko vyhodil ze sálu opoziční poslankyni, nelíbila se mu duhová nálepka na počítači

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám