Hlavní obsah

Poslance německé AfD bude platit ruský stát

Vedení strany Alternativa pro Německo (AfD) se ohradilo proti tomu, že její poslanec Matthias Moosdorf přijal místo na státní hudební akademii v Moskvě a plánuje tam na částečný úvazek učit. Vystudovaný violoncellista a někdejší profesionální hudebník nyní působí jako stranický mluvčí pro otázky zahraniční politiky.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec AfD Matthias Moosdorf

Článek

Místo na Ruské hudební akademii Gněsinových v Moskvě, která spadá pod ruské ministerstvo kultury, přijal Moosdorf v září. Jeho straničtí kolegové jsou z toho v rozpacích.

„Rusové patří v oblasti klasické hudby mezi světovou špičku, ale toto má i politický odstín. S panem Moosdorfem jednáme,“ citoval magazín Focus šéfa parlamentní frakce AfD Bernda Baumanna. Dodal, že strana, kterou kritici označují za proruskou, už dříve Rusko odsoudila jako agresora ve válce na Ukrajině. Výuku v Moskvě je tak podle Baumanna třeba posuzovat jinak než výuku „jinde v zahraničí“.

Poslanec AfD Bystroň měl dostat peníze od ruské organizace

Evropa

„Vidíme to jako problém a diskuse vedou tímto směrem,“ řekl bez dalšího upřesnění Baumann. Členům AfD podle německých médií vadí nejen samotné angažmá v Rusku, ale také to, že Moosdorf by vedle platu německého poslance ve výši zhruba 11 tisíc eur (přes 277 tisíc Kč) pobíral blíže nespecifikovanou částku od ruského státu.

„Další podrobnosti smlouvy jsou stále otevřené, ale vycházejí z částek, které jsou mezinárodně zcela běžné,“ řekl Moosdorf minulý týden na dotaz zpravodajského webu t-online.de. Své působení v Moskvě považuje za důkaz, že „hudba nemá hranice“, a bere jej jako vzkaz studentům v Rusku, že je „Evropa neopustila“.

Neví prý, jaké je politické směřování školy, a ani ho to nezajímá. V ruské metropoli již „soukromě“ strávil několik dní v září a plánuje se tam každý zhruba čtvrtrok vracet.

Ředitel školy se „Z“ na prsou

Historie Ruské hudební akademie Gněsinových sahá až od roku 1895. Necelé dva týdny poté, co Rusko v únoru 2022 zahájilo nynější totální invazi na Ukrajinu, dirigoval ředitel školy Michail Chochlov orchestr studentů oblečený v černém svetru s bílým Z, které se stalo symbolem ruského vpádu na Ukrajinu.

Moosdorf letos převzal pozici zahraničněpolitického mluvčího AfD od německého politika českého původu Petra Bystroně, který byl zvolen do Evropského parlamentu. Bystroň se zároveň letos ohradil proti nařčení, že přijímal peníze od ruské vlivové organizace.

Německá AfD dostávala peníze od Kremlu na to, aby zastavila dodávky zbraní Ukrajině

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám