Hlavní obsah

Posilujeme obranu Pokrovska, ohlásil Zelenskyj

Ukrajina posiluje jednotky bránící klíčové město Pokrovsk v Doněcké oblasti, které je ohroženo pokračujícím ruským náporem. Ve středu večer v pravidelném vystoupení to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval zároveň západní partnery Ukrajiny k dalším dodávkám dělostřelecké munice.

Foto: Stringer, Reuters

Zničená část města Pokrovsk

Článek

„Pochopili jsme, co dělá (v Doněcké oblasti) nepřítel, a posilujeme naše oddíly,“ řekl ve videoposelství zveřejněném na prezidentském webu Zelenskyj. „Je velmi důležité, aby partneři skutečně plnili své závazky. Je to zásadní pro obranu,“ zdůraznil po poradě s hlavním velitelem Oleksandrem Syrským.

Ukrajinský prezident také hovořil o pokračování útočné operace v ruské Kurské oblasti, jejíž část se ukrajinským silám podařilo ovládnout. Poděkoval opět za „doplňování fondu“ na výměnu zajatců. Žádné konkrétnější podrobnosti ale ukrajinský prezident nesdělil, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během středečního vystoupení.

Zelenskyj už v úterý označil situaci na frontě u Pokrovska a Torecka na východě země za „obtížnou“. Pro Pokrovsk platí od pondělka povinná evakuace rodin s dětmi.

Ve válce nejsou žádné prázdniny, potřebujeme zbraně, apeluje Zelenskyj na Západ

Válka na Ukrajině

Na Pokrovsk směřuje hlavní nápor nynější ruské ofenzívy v Doněcké oblasti. Neustává ani po vpádu ukrajinských sil do Kurské oblasti na západě Ruska. Tam ukrajinské jednotky podle generála Syrského postoupily do hloubky 28 až 35 kilometrů a upevňují pozice. Ukrajinská armáda dobyla 93 obcí a 1263 kilometrů čtverečních, dodal velitel.

Pokud by se Rusům podařilo obsadit Pokrovsk, výrazně by to zasáhlo obranyschopnost Ukrajinců na této části fronty a omezilo jejich zásobovací trasy. Moskva by se tak velmi přiblížila svému deklarovanému cíli dobýt celou Doněckou oblast.

Rusové se blíží. Ukrajina evakuuje rodiny s dětmi z Pokrovsku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám