Hlavní obsah

Poprvé od začátku invaze. Orbán přijel do Kyjeva

Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán přicestoval v úterý do Kyjeva a sejde se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Agentuře MTI to potvrdil Orbánův mluvčí Bertalan Havasi. Nejdůležitějšími tématy jednání budou podle mluvčího možnosti nastolení míru a dvoustranné maďarsko-ukrajinské vztahy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si potřásají rukou v Kyjevě, 2. července 2024

Článek

Orbán v předvečer své návštěvy Kyjeva slíbil podniknout „první kroky“ k nastolení míru na Ukrajině. „Pokud se podíváte na zítřejší tisk, už první kroky uvidíte,“ řekl v pondělí maďarský premiér televizní stanici M1.

O koloně vozů, která v Kyjevě zamířila směrem k tamní maďarské ambasádě, později informoval web Ukrajinska pravda.

Návštěva se koná den poté, co se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví v Radě Evropské unie. Budapešť byla poslední dobou terčem kritiky kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na níž se ostatní členské státy shodly.

Od ruského vpádu na ukrajinské území v únoru 2022 Orbán Ukrajinu ještě nenavštívil. Zároveň patří k několika málo západním lídrům, kteří se od invaze setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomíná list Financial Times.

Orbán se v Kyjevě sejde s vysokými ukrajinskými představiteli včetně prezidenta Zelenského, s nímž před pár dny mluvil na summitu EU v Bruselu. Zelenskyj na vrcholné schůzce vyzval lídry, aby země EU zvýšily vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi.

Orbán měl v Bruselu emotivní rozhovor se Zelenským. Zachytila je při něm kamera

Evropa

Výběr článků

Načítám