Hlavní obsah

Polští vojáci po vypálení výstražných výstřelů na hranici s Běloruskem skončili v poutech

Velké pobouření vyvolalo v Polsku počínání vojenské policie, která zatkla a v poutech odvedla tři vojáky poté, co na polsko-běloruské hranici vypálili výstražné výstřely - nejprve do vzduchu a pak v sebeobraně i do země - před blížící se skupinou vyzbrojených migrantů, píše web deníku Rzeczpospolita.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci na polsko-běloruské hranici

Článek

Incident se odehrál na přelomu března a dubna v okolí obce Dubicze Cerkiewne. V této oblasti armáda pomáhá pohraniční stráži.

Na polskou stranu hranice se ten den dostalo asi 50 imigrantů vyzbrojených různými předměty, což potvrdilo i ministerstvo obrany, popisuje Rzeczpospolita. Vojáci vypálili několik varovných výstřelů do vzduchu. Když to migranty nezastavilo, měli pak před postupující skupinou střílet v sebeobraně do země. Celkem měli vypálit 43 ran.

Teprve po těchto výstřelech migranti ustoupili zpět do Běloruska.

Polsko vybuduje nové opevnění na hranici s Běloruskem

Evropa

Vzápětí se na místě objevili příslušníci pohraniční stráže a byla povolána i vojenská policie. Jeden z vojáků vylíčil webu Onet.pl, že „tři chlapci z roty byli odvedeni v poutech jako bandité“. Proti dvěma z nich bylo zahájeno řízení. „Z vazby je nakonec propustili, protože jsme v praporu uspořádali sbírku, abychom jim zaplatili právníka, protože velitel neměl zájem jim jakkoliv pomoci,“ sdělil zdroj webu.

Vojáci stojí před soudem, ve kterém jsou obviněni z překročení svých pravomocí - jde o neoprávněné užití zbraně a ohrožení života a zdraví třetích osob.

Poté, co se zprávy o stíhání vojáků dostaly na veřejnost a vyvolaly nevoli, snaží se úřady svůj postup obhájit. Web wiadomosci.wp.pl s odkazem na zdroj v prokuratuře uvádí podezření, že vojáci měli pokračovat ve střelbě i poté, co se migranti stáhli na běloruskou stranu.

Dvě tváře polské migrační politiky

Evropa

Ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz žádá po vojenské policii vysvětlení. „Zadržování vojáků, kteří střílejí varovné výstřely na útočící migranty, je nepřijatelné. Postup vojenské policie vůči zadrženým se musí bezpodmínečně vysvětlit. Vojáci, kteří střeží bezpečnost státu, si musí být jisti, že je chrání právní postupy. Vždy budu stát na straně cti vojáků,“ tvrdí ministr.

Pod jeho vyjádřením se vzápětí objevily komentáře pochybující, zda má vůbec tušení, co se v zemi děje, když se incident odehrál už před dvěma měsíci a až dosud nic nepodnikl.

Podle televize TVN 24 se vojenská policie k věci zatím nevyjádřila.

Vojáci v aktivní službě nechápou, co se to odehrálo. Vojáci jen splnili svou povinnost a uložený úkol, ale stát se k nim chová jako ke zločincům. Další tvrdí, že velitelé posílají na hranici i nezkušené nováčky, jejichž výcvik se odehrál jen „na papíře“ ve výkazech pro nadřízené.

Podle údajů pohraniční stráže přibývá pokusů o nelegální překročení hranic z Běloruska do Polska. Od začátku května jich bylo okolo 7500, zatímco v dubnu necelých 3400. Od počátku roku to bylo skoro 17 tisíc pokusů, uvedla TVN 24 a připomněla, že pohraničníci skoro denně hlásí agresivní chování osob pokoušejících se překonat ocelový plot na hranici. V pondělí byl během pokusu skupiny migrantů násilím proniknout přes hranici zraněn jeden pohraničník, který po zásahu klackem do hlavy skončil v nemocnici. O život v nemocnici bojuje také voják, kterého před týdnem zranil migrant nožem.

Útočili kameny a větvemi. Agresivita migrantů na polských hranicích roste

Evropa

Výběr článků

Načítám