Hlavní obsah

Polští poslanci odmítli zmírnění protipotratového zákona

Polský parlament v pátek odmítl zákon, který by dekriminalizoval pomoc při potratech, informovala agentura AFP. Proti návrhu zvedlo ruku 218 poslanců, o tři více, než hlasovalo pro jeho přijetí. Dva zákonodárci se hlasování zdrželi. Polský prezident Andrzej Duda již dříve uvedl, že i v případě přijetí zákona by jej nepodepsal.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Zasedání polského Sejmu. Ilustrační foto

Článek

Proti zákonu hlasoval téměř celý poslanecký klub Práva a spravedlnosti s výjimkou jedné poslankyně. Další hlasy v neprospěch zákona o pomoci při potratech pocházejí z krajně pravicové Konfederace a protisystémového hnutí Kukiz’15. Pro se naopak vyslovili poslanci proevropského klubů Občanská koalice a středové strany Polsko 2050.

„Parlament odmítl zákon o dekriminalizaci pomoci při potratech. Poslanci, kteří hlasovali proti, by se měli stydět. Na tomhle jsme se s polskými ženami nedomluvili. U dalších voleb si vzpomeňme, jak někteří dnes volili,“ napsala na sociální síti X poslankyně Zelených Malgorzata Traczová.

„Náš národ má pořád duši. Budeme vždy stát na straně dobra. Potraty jsou a byly zlo,“ okomentoval výsledek hlasování Rafal Bochenek, poslanec PiS.

Podle serveru Wiadomosci výsledek hlasování přijaly kluby Práva a spravedlnosti a Konfederace ovacemi vestoje.

Duda dekriminalizaci potratů do 12. týdne těhotenství nepodepíše

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám