Hlavní obsah

Polští pohraničníci mohou migranty zahánět střelbou

Dolní komora polského parlamentu schválila zákon, který pro členy bezpečnostních sil střežících hranice uvolňuje podmínky pro použiti zbraní. Norma je odpovědí na incidenty na běloruské hranici, kde je migranti několikrát brutálně napadli a jednoho polského vojáka dokonce zabili.

Foto: Reuters

Polští vojáci u bariéry na hranici s Běloruskem

Článek

Nový zákon má podporu veřejnosti, ale podle kritiků z nevládních organizací porušuje lidská práva migrantů, uvedla agentura Reuters. Polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak je ale přesvědčen, že „zákon je jasným signálem podpory příslušníkům bezpečnostních služeb bojujícím proti agresi na hranicích“. Ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v reakci na kritiku podle agentury prohlásil, že migranti nejsou uprchlíci hledající azyl, ale „hordy banditů, kteří se snaží napadnout polské vojáky“.

Průzkum IBRiS pro deník Rzeczpospolita pak ukázal, že přibližně 86 procent Poláků si myslí, že vojáci by měli být schopni používat zbraně k odrazení migrantů, kteří používají sílu.

Polsko se s náporem migrantů na hranicích, který je podle něj součástí hybridní války, potýká od roku 2021. Varšava i Evropská unie tvrdí, že krizi organizuje Bělorusko a jeho spojenec Rusko, které k hranici dováží migranty z Blízkého východu a z Afriky. Minsk i Moskva to popírají. Nicméně podle údajů polského ministerstva vnitra se od začátku letošního roku pokusilo překonat hranici mezi Běloruskem a Polskem na 17 000 migrantů.

Poláci kvůli muslimským migrantům kydají prasečí hnůj na hranicích s Běloruskem

Evropa

Pobouření v Polsku vyvolalo počínání vojenské policie, jež zatkla a v poutech odvedla tři vojáky, kteří varovně stříleli do vzduchu a pak v sebeobraně i do země kvůli blížící se skupině asi pěti desítek migrantů vyzbrojených různými bodnými a řeznými předměty. Podle ministra vnitra Siemoniaka nový zákon „zabrání takovémuto nesmyslnému zatýkání“.

Polsko také šokoval případ z 28. května, kdy migrant zaútočil na vojáka u kovové bariéry na běloruské hranici. Prostrčil přitom ruku skrz ocelový plot a bodl vojáka mezi žebra. Navzdory okamžité lékařské pomoci a pozdějšímu převozu do nemocnice ve Varšavě 21letý příslušník 1. obrněné brigády polské armády po několika dnech zemřel.

Migranti útočí. Na běloruské hranici teče polská krev, zemřel voják

Evropa

Výběr článků

Načítám