Hlavní obsah

Polský generál: Pokud Rusko udeří, během minuty NATO zaútočí. I na Petrohrad

Útok Ruské federace na Polsko nebo pobaltské státy vyvolá okamžitou reakci. Spojenci během minuty udeří přímo na Petrohrad, prohlásil na bezpečnostní konferenci Defending Baltics podle německého deníku Bild polský generál a bývalý náčelník štábu polských ozbrojených sil Rajmund Andrzejczak.

Foto: Profimedia.cz

Polský generál Rajmund Andrzejczak

Článek

Na konferenci nejprve promluvil litevský poradce pro národní bezpečnost Kestutis Budrys. „Ukrajina nám kupuje několik let času. Pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, budeme mít ruskou divizi ve Lvově, další v (běloruském) Brestu a jednu v (běloruském) Grodně,“ prohlásil podle německého deníku Budrys.

Na jeho slova reagoval polský generál, podle něhož by ruský útok nejen na litevské území způsobil okamžitou reakci spojenců.

„Pokud zaútočí byť na jediný centimetr litevského území, odpověď přijde okamžitě. Ne první den, ale hned v první minutě po útoku. Zasáhneme všechny strategické cíle do 300 kilometrů (od hranic). Zaútočíme přímo na Petrohrad,“ prohlásil bývalý náčelník štábu polských ozbrojených sil.

Ruských sabotáží přibývá, varují německé tajné služby

Evropa

Ukrajinský server The New Voice Ukraine uvedl, že Andrzejczak dále prohlásil, že pokud by Rusko zaútočilo na Pobaltí nebo Polsko, znamenalo by to „začátek totální konfrontace“.

Velitel litevské armády Raimundas Vaikšnoras pak na konferenci doplnil, že Litva chce být na takový útok připravena a zároveň nechce čekat na aktivaci článku 5.

„Musíme být schopni okamžitě udeřit sami, aniž bychom čekali na rozhodnutí v některých hlavních městech NATO, zda dojde k aktivaci článku 5, nebo ne,“ prohlásil podle Bildu.

Německý deník dále hovořil s kybernetickým expertem z regionu, který si nepřál být jmenován. „Pokud na nás Rusko zaútočí, jsme na to dobře připraveni. V Moskvě nepojede metro ani výtah,“ sdělil.

O útoku na země NATO často hovoří ruští propagandisté nebo politici. O úderech například na Londýn nebo Berlín hlásá například ruský exprezident Dmitrij Medvěděv. Sám vůdce Vladimir Putin odmítá, že by k takovému útoku mělo dojít. To ale říkal i několik dní předtím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Ukrajinská armáda zoufale shání lidi. Při zátahu chytali muže na koncertě i v restauraci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám