Hlavní obsah

Polsko se připravuje na úplné uzavření hranic s Běloruskem

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski oznámil, že Varšava připravuje uzavření posledních dvou přechodů na hranici s Běloruskem. „V současné době zkoumáme důsledky takového rozhodnutí pro polskou ekonomiku a místní komunity,“ řekl. Navzdory zavedení nárazníkové zóny z polské strany na běloruské hranici neustávají pokusy nelegálních migrantů ze třetích zemí dostat se na polské území. Jejich součástí jsou brutální útoky na polské pohraničníky a vojáky rozmístěné na hranici.

Foto: Profimedia.cz

Polsko-běloruská hranice v Bělověžském pralese

Článek

V současnosti jsou podle portálu interia.pl na polsko-běloruské hranici v provozu pouze dva ze šesti přechodů. Zbývající byly uzavřeny polskými úřady v reakci na nepřátelské akce Minsku, uvedl web. Nákladní automobily mohou vjet do Polska přes hraniční přechod Kozłowicze–Kukuryki a osobní auta přes přechod Brest–Terespol.

Polsko znovu zavádí ochrannou zónu na hranicích s BěloruskemVideo: Reuters

Sikorski podle webu Belsat.eu připomněl, že „Finové také uzavřeli hraniční přechody s Ruskem“, když neustávalo dovážení ilegálních migrantů na hranici. „A tím to uťali,“ poznamenal.

Polský ministr zahraničí zároveň zdůraznil, že to, co se děje na polské východní hranici, „je operace plně řízená běloruskými a ruskými tajnými službami“. Zarážející je podle něj zejména to, že ilegální migranty ze třetích zemí důstojníci běloruských služeb instruují, jak „nejlépe“ zasáhnout polského vojáka či pohraničníka, i když ti mají na sobě všemožné ochranné prostředky včetně vest. „To je absolutně nepřijatelné,“ zdůraznil Sikorski.

Migranti útočí. Na běloruské hranici teče polská krev, zemřel voják

Evropa

Polsko v reakci na násilnosti na běloruské hranici rozhodlo vytvořit 60kilometrovou nárazníkovou zónu. Bezprostředním impulsem byla smrt polského vojáka Mateusze Siteka, který zemřel 6. června na následky zranění, které mu o týden dříve zasadil jeden z migrantů, jenž vtrhl na hranici.

Přesto polská pohraniční stráž v pátek hlásila 20 pokusů o proniknutí na polské území s tím, že ve středu se o to nelegální migranti instruovaní běloruskými tajnými službami pokusili 77krát.

Poláci kvůli muslimským migrantům kydají prasečí hnůj na hranicích s Běloruskem

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám