Hlavní obsah

Polsko nařídilo uzavřít ruský konzulát v Poznani. Moskva slibuje „bolestnou odvetu“

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nařídil uzavřít ruský konzulát v Poznani na západě země. Reagoval tak na sabotáže včetně žhářských útoků, za kterými podle něj stála Moskva. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová postup označila za nepřátelský akt. „Varšava může očekávat odpověď, která ji zabolí,“ pohrozila.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na tiskové konferenci v Moskvě (říjen 2024)

Článek

Sikorski vyzval Rusko, aby skončilo s akcemi, které označil za hybridní válku proti Polsku a jeho západním spojencům. Varoval, že Polsko si vyhrazuje právo podniknout „další rázné kroky“, pokud Rusko bude v podobných aktivitách pokračovat, informovala stanice ABC News. „Putina je třeba odradit,“ poznamenal.

Zaměstnance ruského konzulátu v Poznani nyní Polsko považuje za „nevítané“. Rusku tak zbyly jen konzuláty v Gdaňsku a Krakově, velvyslanectví má ve Varšavě.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Podle Sirkorského se v Polsku nyní vyšetřují zhruba dvě desítky sabotáží a případů žhářství, u nichž je podezření na ruskou stopu. Šéf polské diplomacie uvedl, že ví o dalších takových případech ve spojeneckých zemích.

S varováním přišla také Moskva. Mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová pohrozila tvrdou reakcí na „další projev nepřátelství“, která prý bude pro Polsko „bolestná“.

Polsko pozastaví právo na azyl, oznámil Tusk

Zahraniční

Proevropská vláda ve Varšavě je přesvědčená, že Rusko vede hybridní válku proti Polsku a dalším západním zemím v odvetě za jejich podporu Ukrajiny, která se brání ruské invazi.

V Evropě došlo v posledních měsících k několika zločinům včetně útoků na kritickou infrastrukturu, které západní představitelé spojují s Ruskem. Spojené státy a Německo dokonce odhalily plán Ruska na vraždu šéfa německého zbrojního koncernu Rheinmetall, který dodává zbraně Ukrajině. Moskva podíl na sabotážích odmítá.

Polský generál: Pokud Rusko udeří, během minuty NATO zaútočí. I na Petrohrad

Evropa

Výběr článků

Načítám