Hlavní obsah

Ruské rakety musíme sestřelovat už nad Ukrajinou. I přes nesouhlas NATO, prohlásil Sikorski

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prohlásil, že Polsko a další země sousedící s Ukrajinou mají i přes nesouhlas NATO povinnost sestřelovat ruské rakety ještě před tím, než vstoupí do jejich vzdušného prostoru, tedy ještě na území Ukrajiny. Podle něj je obrana vlastního státu a lidí důležitější než obavy NATO z možné eskalace. Sikorski to řekl v rozhovoru pro britský list The Financial Times.

Foto: Markku Ulander, Reuters

Ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski na návštěvě Finska

Článek

„Osobně zastávám názor, že pokud jsou nepřátelské rakety na cestě do našeho vzdušného prostoru, bylo by legitimní obranou je sestřelit. Jakmile totiž překročí náš vzdušný prostor, riziko, že trosky někoho zraní, je značné,“ prohlásil v rozhovoru Sikorski.

„Členství v NATO nepřebíjí odpovědnost každé země za ochranu vlastního vzdušného prostoru. Je to naše vlastní ústavní povinnost,“ dodal.

Sikorski se takto vyjádřil i přesto, že někteří západní představitelé se domnívají, že sestřelování ruských raket či dronů by mohlo pomyslně rozmazat červené linie ohledně západní intervence a následně vyvolat ruskou reakci.

Nevylučujeme, že někdy budeme bránit ukrajinský vzdušný prostor, sdělila Novinkám polská diplomacie

Evropa

Polský ministr zahraničí v rozhovoru dále trval na tom, že Polsko mělo právo sestřelit ruský dron, který 26. srpna pronikl na polské území z toho ukrajinského. Polské úřady od té doby hledají trosky bezpilotního letounu, který se ale mohl poškozený z polského území opět otočit a vrátit se na to ukrajinské. Prozatím tedy není jasné, kde se zřítil.

Kyjevský tlak

Kyjev od počátku ruské agresivní války tlačí na své západní spojence, aby se do války více zapojili. Mimo jiné tím, že by mohli poskytnout protivzdušnou obranu nad západní Ukrajinou z baterií umístěných na území NATO.

Ukrajina také opakovaně naléhá na své spojence, aby prosadili bezletovou zónu nad jejím územím. NATO tyto výzvy odmítlo s tím, že by se mohlo dostat do přímého konfliktu s Ruskou federací.

Po ruském útoku na Ukrajinu vletěl na polské území neznámý objekt

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám