Hlavní obsah

Polsko hlásí první oběť záplav

Polsko má první oběť lijáků a záplav. V Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk. Podle polské televize TVN24 o tom informoval premiér Donald Tusk, podle něhož je situace na mnoha místech dramatická.

Foto: Profimedia.cz

Hladina řeky Kladská Nisa v polském městě Bardo

Článek

Tusk to uvedl v neděli na tiskové konferenci v jihopolském Kladsku. „Situace je na mnoha místech dramatická, apeluji na dodržování informací úřadů ohledně evakuace,“ uvedl Tusk podle polské televize.

Podle něho je situace nejvážnější právě v Kladské kotlině, vážná je ale také například v Hlucholazech, kde se voda začala přelévat přes náspy. Kvůli tomu byla nařízena nucená evakuace.

Mluvčí polských hasičů Karol Kierzkowski uvedl, že v Kladské kotlině spadlo 180 až 190 mm srážek na metr čtvereční. Ve městě Bardo došlo k evakuaci stovky lidí.

„To vše souvisí s tím, že Kladská Nisa a Biała Lądecka mají velmi vysoké hladiny, téměř rekordní, pokud jde o historické úrovně,“ uvedl Kierzkowski.

Oběti kromě Polska hlásí také Rumunsko a Švýcarsko. V rumunské župě Galati zemřely čtyři osoby, kdežto švýcarská policie v Bernu hlásí jednu oběť.

Počasí v Rumunsku a Švýcarsku zabíjelo

Evropa

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám