Hlavní obsah

Polskem se šíří falešná zpráva o mobilizaci

V polské tiskové agentuře PAP se objevila zpráva v domácím servisu, ve které stálo, že 1. července 2024 bude v Polsku vyhlášena částečná vojenská mobilizace s tím, že všech dvě stě tisíc mobilizovaných polských občanů bude odesláno na Ukrajinu. PAP zprávu okamžitě označila za falešnou a smazala ji s tím, že se jedná o hackerský útok. V servisu se zpráva objevila opakovaně a ve velkém se šíří po sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Falešná zpráva uvádí, že „mobilizace bude probíhat postupně od července do listopadu 2024 a bude se týkat především těch, kteří již sloužili v polské armádě. Bude se týkat také horníků, řidičů s řidičským průkazem kategorie C a D, lékařů, kuchařů, IT specialistů, komunikačních inženýrů a překladatelů.“

V její další části se píše, že „mobilizace je součástí polské obranné strategie a praktické pomoci ukrajinskému lidu v boji proti Putinově agresi. Je to také příspěvek polských občanů k zachování jednoty a hodnot evropských zemí i celého demokratického a západního světa“.

Vedoucí kanceláře premiéra Donalda Tuska Jan Grabiec nicméně uvedl, že se jedná o falešnou zprávu.

„Pravděpodobně se jedná o ruský kybernetický útok. Agentura pro vnitřní bezpečnost (ABW) ve spolupráci s ministerstvem digitalizace začala v této věci okamžitě jednat,“ informoval Grabiec.

„Falešný titulek uváděl, že mobilizaci vyhlásil premiér Tusk. Jedná se zjevně o plánovanou ruskou dezinformaci. Zahájili jsme naléhavé vyšetřování případu, kterého se aktivně účastní i polský premiér,“ uvedl podle portálu onet.pl ministr pro digitalizaci Krzystof Gawlowski.

Pokud Rusko přiostří, přiostříme taky, prohlásil Sikorski v Praze

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám