Hlavní obsah

Polovinu Balkánu postihl na čtyři hodiny black out

Aktualizováno

Bez dodávek elektrické energie se v pátek ocitla celá chorvatská Dalmácie poté, co se zhroutila elektrická síť v Černé Hoře. Blackout se pak rozšířil do části Bosny a Hercegoviny a také do dalších částí Chorvatska i do Albánie. Někde trval tři hodiny, někde čtyři. Dodávky proudu se podařilo obnovit až během odpoledne.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Výpadek způsobila kombinace několika faktorů. V Srbsku hořelo dálkové vedení a síť je v posledních dnech na Balkáně přetížená kvůli velkým vedrům, v nichž lidi pouštějí klimatizace.

V  Chorvatsku nešel proud na celém jadranském pobřeží až po Rijeku a Brinje. Bez proudu byly Split, Makarska, Dubrovník i Zadar a řada chorvatských ostrovů. Ve Splitu se tvořily kolony aut, protože nefungovala světelná signalizace, v tamním obchodní centru propukla panika, když se ponořilo do tmy, napsal Jutarni list.

Chorvatský distributor HEP uvedl podle agentury Reuters, že výpadky v zemi byly způsobeny „poruchami v zahraničí, které ovlivnily několik zemí“. Jmenoval Černou Horu a Albánii, kde bylo bez proudu hlavní město Tirana. HEP sdělil, že uvedl do provozu všechny kapacity, aby se dodávky obnovily v co nejkratší době.

Foto: Armin Durgut, ČTK/AP

Na křižovatkách v Sarajevu se během výpadku proudu nefungující semafory snažili nahradit policisté, kteří řídili dopravu. Pro mnohé řidiče to byla novinka.

V Chorvatsku stejně jako v Černé Hoře podle listu Slobodna Dalmacija začaly nabíhat po půl druhé odpoledne. O hodinu později hlásil obnovení dodávek Dubrovník, po 15.00 se to podařilo v Šibeniku a o něco později také na Makarské a v dalších chorvatských letoviscích.

Podle listu Dalmacija danas pomohly rychlé dodávky elektřiny z Řecka. Černohorská metropole Podgorica se díky nim podle stanice RTCG dočkala nejen obnovení dodávek proudu, ale i pitné vody, která je ve velké části města na elektřině závislá.

Podle portálu Dnevni Avaz se během odpoledne podařilo obnovit dodávky elektřiny také v Bosně a Hercegovině včetně metropole Sarajeva, kde během výpadku zkolabovala doprava, protože nefungovaly semafory, a měst Mostar, Banja Luka a Tuzla.

Začalo to v Černé Hoře

Výpadek postihl nejprve Černou Horu. O výpadku informovala na facebookové stránce černohorská distribuční síť CEDIS: „Skoro celé území Černé Hory je bez proudu kvůli výpadkům sítě.“

Prvotní příčina výpadku, který se lavinovitě šířil, není zatím známa, ale černohorská média podle srbské stanice B92 uvádějí, že propukl požár na jednom dálkovém vedení. Ten potvrdila i místní distribuční společnost.

Bosenské úřady pak hovoří o přetížení vedení vysokého napětí v celém regionu včetně propojovacího vedení zvláště vysoké napětí 400 kV mezi Bosnou a Hercegovinou a Černou Horou. Dnevni Avaz připomíná, že oblasti postižené obřím výpadkem elektřiny se nyní potýkají s vlnou veder, kdy teploty přesahují 40 stupňů Celsia a všude zapínají klimatizaci.

Výpadek měl dopad na průmyslové podniky a obchody, zejména ty s potravinami. Nemocnice fungovaly, protože mají záložní generátory.

Elektrické sítě se kvůli poptávce po AI dostávají na pokraj možností

AI

Výběr článků

Načítám