Hlavní obsah

Policisté na Slovensku ve velkém odcházejí do civilu

Slovenští policisté ve velkém podávají žádosti o odchod do civilu, aby se na ně vztahovala poměrně štědrá mimořádná valorizace výsluhového důchodu ve výši 14,5 procenta. Podle dostupných informací chce od policie odejít asi 2000 lidí a současný nedostatek policistů se tak ještě prohloubí.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Služební vůz slovenské policie

Článek

Mimořádná valorizace výsluhového důchodu ve zmíněné výši byla schválena po vysoké inflaci v roce 2023. V příštím roce už valorizace výsluhového důchodu nebude natolik štědrá, protože na Slovensku inflace klesla.

Policisty pohání k odchodu do civilu nejen snaha využít výše zmíněnou valorizaci výsluhového důchodu, ale také klesající reálné mzdy policie. Policisté se tak necítí dostatečně ohodnoceni, stěžují si na špatné materiálně-technické vybavení a motivace mladých lidí stát se policistou je slabá.

Gašpar nechal vyvést z jednacího sálu poslance kvůli kritickému nápisu na tričku

Evropa

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok přiznal, že odešlo nebo se odejít chystá asi 2000 policistů. „Máme čísla k odchodům, do dnešního dne to je asi 1000 policistů a dalších asi 1000 žádostí máme podaných,“ uvedl. Dodal, že doufá, že se s policisty dohodne a nakonec jich neodejde tolik.

Předseda odborového svazu policie Pavol Paračka pro web Aktuality odhadl počet na 1800 až 2000 a přiblížil, že celý Nitranský kraj má necelých 2000 tabulkových míst. „Je to, jako kdyby nám z mapy zmizelo jedno krajské ředitelství,“ vysvětlil.

Policisté budou podle něho chybět především na obvodních odděleních a okresních ředitelstvích, tedy na základních útvarech, které jsou nejblíž k lidem. „Když bude občan potřebovat pomoc, prodlouží se dojezd na místo. Už dnes zoufale chybí kriminalističtí technici, kteří zajišťují stopy na místě činu. Od nového roku jich bude ještě míň,“ uvedl Paračka. „Občané nebudou čekat hodinu, než přijede velký nebo malý výjezd, ale mohou čekat dvě, tři, čtyři hodiny,“ dodal.

Nejvíc policistů chybí v Bratislavě a značným nedostatkem policistů trpí také Trnavský a Nitranský kraj. „Jděte se podívat na oddělení Bratislava, Staré Město, tam už pomalu nemá kdo sloužit. Nevím, zda mají vůbec policisty v hlídkové službě,“ říká odborář.

1100 hrozeb za necelý den. Je to extrémní, uvedla slovenská policie k vlně výhrůžných mailů

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám