Hlavní obsah

Policisté na letišti v Manchesteru tvrdě zasáhli proti muži, dupli mu na hlavu

Velké pozdvižení vyvolalo v Británii video, které zachycuje mimořádně tvrdý zásah policistů na letišti v Manchesteru. Jeden ze strážců zákona na záběrech kope do hlavy ležícího muže, následně mu na hlavu ještě dupne. Před policejní stanici v Rochdale na předměstí Manchesteru se v reakci na zveřejněné video sešlo několik stovek protestujících, někteří britskou policii viní z islamofobie.

Tvrdý zásah policistů vůči pasažérům na letišti v Manchesteru natočil svědekVideo: AP

Článek

Citlivost případu dokládají i některé komentáře, které věc provázejí na sociálních sítích. „Máme dost islamofobní Británie. Co je moc, to je moc,“ napsala na síti jedna uživatelka, načež jí další z diskutujících odpovídá: „A pročpak byli tito pánové zatčeni?“

Tři zranění policisté, čtyři zatčení

Policisté byli k zásahu povoláni v úterý večer kvůli hlášenému konfliktu na jednom z letištních terminálů. Tři strážci zákona byli nejprve sraženi k zemi při „násilném útoku“, když se pokusili zatknout jednoho z podezřelých, oznámila později policie.

„Existovalo jasné riziko, že jim budou sebrány jejich střelné zbraně,“ uvádí dále policejní prohlášení s tím, že tři strážci zákona byli převezeni k ošetření do nemocnice, přičemž jedna policistka utrpěla zlomeninu nosu. Zatčeni byli celkem čtyři muži - podezřelí jsou mimo jiné z napadení záchranáře či maření policejního zásahu.

Svědek Amar Minhas přitom stanici BBC vylíčil, že policisté nejdříve řekli jednomu z mužů, že je hledaný, a následně jej „přišpendlili ke zdi“. Muž se podle něj začal bránit pěstmi, načež ho strážci zákona zpacifikovali taserem a zadržený spadl na zem. „V tu chvíli jej policista kopl,“ dodal svědek.

„Chtěl jsem, aby policie přestala, ale prostě jsem ztuhnul. Bál jsem se, že začnou střílet,“ řekl dle britských médií autor dramatických záběrů, který nechtěl být jmenován.

Britská policie zatím případ vyšetřuje a jednoho ze strážců zákona postavila mimo službu. „Použití takové síly při zatýkání je neobvyklé a rozumíme tomu, že to vyvolává znepokojení. Jeden policista byl odvolán z operačních úkolů a naši reakci dobrovolně předáváme k přezkoumání Nezávislému úřadu pro činnost policie,“ citovala stanice policejního mluvčího Wasima Chaudhryho.

Britské vládě došla trpělivost s demonstranty

Evropa

Výběr článků

Načítám