Hlavní obsah

Policie v Paříži řeší šokující skupinové znásilnění 12leté židovské dívky

Šokující případ brutálního znásilnění dvanáctileté dívky třemi mladíky na pařížském předměstí Courbevoie vyšetřuje od víkendu francouzská policie. Zločin má navíc náboženské pozadí, protože chlapci ve věku 12, 13 a 14 let měli čin spáchat i proto, že se oběť hlásí k židovské identitě.

Foto: Geoffroy Van Der Hasselt, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otřesná událost se podle serveru CNews odehrála v sobotu kolem osmé hodiny večer na předměstí Courbevoie na severozápadním okraji Paříže, když se dívka vracela přes park domů. Tam jí cestu zastoupilo trio nezletilých, z nichž jednoho trochu znala.

Mladíci ji zatáhli do opuštěného hangáru, kde jí nadávali do „špinavých židovek“, vyhrožovali jí smrtí a povalili ji na zem. Dva ji brutálně znásilnili, zatímco třetí vše natáčel na mobilní telefon.

Podle deníku Ouest-France, který se odvolává na nejmenovaný policejní zdroj, měli mladíci oběť zbít a přinutit ji k sexu včetně análního a orálního, přičemž prý opakovali antisemitské poznámky.

Jeden z násilníků dokonce vylil dívce na hlavu lahev vodky, držel jí u tváře zapalovač a hrozil, že škrtne, jestliže se nepodvolí. Na závěr oběti vyhrožovali, že ji zabijí, pokud něco řekne policii.

Po martyriu odešla dívka domů, kde vše řekla rodičům. Ti okamžitě vyrozuměli policii, která na základě informací oběti a pouličních bezpečnostních kamer podezřelé vypátrala a umístila je do detenčního zařízení pro nezletilé.

Pachatel ve Francii znásilnil 75letou ženu v jejím domě. Invalidní manžel nemohl zasáhnout

Zahraniční

Podle deníku Le Parisien jeden ze tří mladíků vyšetřovatelům řekl, že jednal z pomsty, protože oběť mu prý zatajila svou židovskou víru. Další obviněný se údajně přiznal, že dívku napadl kvůli jejím komentářům o Palestině. V mobilním telefonu jednoho z obviněných kriminalisté objevili antisemitská videa a fotografie, včetně scény s pálením izraelské vlajky.

Případ vyšetřuje státní zastupitelství v Nanterre jako sexuální napadení a znásilnění s přitěžujícími okolnostmi, pokus o vydírání, narušení soukromí, vyhrožování smrtí, násilí a urážku. Hlavní přitěžující okolností je, že podezřelí jednali na základě příslušnosti oběti k určitému náboženství. K identitě podezřelých úřady neuvedly žádné bližší informace kromě jejich věku.

Případ vzbudil po celé Francii značný rozruch. „Je to opovrženíhodný čin. Je těžké uvěřit, že se něco takového může stát,“ prohlásil Jacques Kossowski, republikánský starosta Courbevoie. „Doufám, že náš soudní systém dokáže útočníky přísně potrestat, bez ohledu na jejich věk,“ dodal.

Vrchní rabín Francie Haïm Korsia označil čin tria mladíků za „bezprecedentní a děsivý“ a vyzval justici k přísnému potrestání pachatelů. „Nelze ignorovat, že svůj díl odpovědnosti mají také šiřitelé nenávisti,“ napsal na sociální síti X.

Na protest proti otřesnému případu z Courbevoie se má ve středu v podvečer uskutečnit demonstrace na náměstí před pařížskou radnicí.

Francie je zemí s největší židovskou komunitou v Evropě. V posledních letech se však natolik rozmáhá antisemitismus, že mnozí zvažují odchod ze země. V uplynulých letech se židovské komunity staly oběťmi teroristických útoků a každý z nich spustil sérii dalších. Nemusí to být jen teroristické útoky, ale k podpoře antisemitismu stačí nepřátelství k Izraeli a podpora palestinských aspirací. Příkladem může být zbrojní veletrh Eurosatory.

Francouzský soud zakázal izraelským společnostem účast na pařížském zbrojním veletrhu

Svět

Francouzský soud nejprve rozhodl, že se ho nesmí účastnit zástupci a zaměstnanci izraelských společností. Dle soudu by jejich přítomnost mohla pro pořadatele znamenat spoluúčast na válečných zločinech, z nichž je viněna izraelská armáda. Zákaz stánků izraelských společností na veletrhu zavedla již v květnu francouzská vláda. Soud zákaz rozšířil na účast všech zaměstnanců a představitelů izraelských společností bez ohledu na národnost. Po medializaci, vlně protestů a žádosti Izraelsko-francouzské obchodní komory nakonec soud v úterý izraelským společnostem účast na zbrojním veletrhu povolil.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus, který se od počátku vztahoval výlučně k Židům, tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Extrémně brutální znásilnění šokovalo Francii. Zhroutili se i lékaři

Zahraniční

Výběr článků

Načítám