Hlavní obsah

Poláci zuří kvůli zabitému pohraničníkovi. Vydejte nám vraha, žádají po Bělorusku

Polsko požádalo Bělorusko o zjištění totožnosti vraha polského vojáka, který 28. května v pohraniční obci Dubicze-Cerkiewne nožem do hrudi bodl polského vojáka hlídajícího státní hranici. Ten po několika dnech ve čtvrtek v jedné z varšavských nemocnic zemřel. Varšava zároveň obvinila Minsk, že k takovým útokům poskytuje výcvik. Není příliš pravděpodobné, že Bělorusko nynější polské žádosti vyhoví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V rámci probíhajícího vyšetřování jsme oficiální cestou požádali o jeho vydání do rukou polské spravedlnosti. Tady nejde o náhodného uprchlíka, ale vycvičeného banditu, který vědomě - a nejen on - útočil tak, aby zabil,“ uvedl v rozhovoru pro TV Polsat polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski.

„Tyhle bandity, protože jinak je nazvat nelze, cílevědomě cvičí na takovou zákeřnou činnost běloruská strana. Je naprosto nepřijatelné, aby se takto choval sousední stát na společné státní hranici. Slibuji, že běloruská státní moc ponese odpovědnost za to, co páchá,“ varoval Sikorski.

Migranti útočí. Na běloruské hranici teče polská krev, zemřel voják

Evropa

Útokům čelí celý kontinent

„K takovým vraždám, ale i ke žhářství dochází v současnosti v celé Evropě. Dnes už je nejen Polsko, ale celý starý kontinent cílem jejich hybridních útoků. Také dochází ke kybernetickým útokům, kterými rovněž lze zabíjet. Postačí zablokovat telefonní čísla do nemocnice či na pohotovost nebo na jiné části kritické infrastruktury v zemi,“ řekl polský ministr.

Dodal, že Evropa jako celek se musí proti těmto tvrdým útokům rázně postavit.

Migrant na vojáka zaútočil 28. května u kovové bariéry oddělující obě země. Onet.pl píše, že prostrčil ruku, v níž držel nůž, skrz ocelový plot a vojáka bodl do okolí žeber. Záchranáři ho v těžkém stavu odvezli do nemocnice v Hajnówce v pohraničí, pak byl převezen do Varšavy.

„Navzdory pomoci, které se mu dostalo hned v místě zločinného útoku na hranici s Běloruskem, i pozdějšího úsilí lékařů se jeho život nepodařilo zachránit,“ napsalo vedení polské armády. Dodalo, že tento muž jménem Mateusz, který byl příslušníkem 1. obrněné brigády, splnil vojenskou přísahu.

Všechny vojenské jednotky na území Polska spustily vlajku na půl žerdi, aby tak uctily vojáka, který při ochraně hranic zemřel. Zavražděného vojína Mateusze Sitka polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamisz v pátek in memoriam povýšil do hodnosti seržanta a udělil mu zlatou medaili za zásluhy při obraně vlasti. Zavražděný voják z obce Nowy Lubiel v Mazovském vojvodství bude pohřben ve středu příští týden, informoval web Onet.pl.

Polští vojáci po vypálení výstražných výstřelů na hranici s Běloruskem skončili v poutech

Evropa

Výběr článků

Načítám