Hlavní obsah

Pokud nezaměstnaní na Slovensku odmítnou práci, přijdou o sociální dávku, navrhuje ministr

Slovenský ministr sociálních věcí Erik Tomáš (Hlas) navrhuje, aby nezaměstnaným obyvatelům byla odebrána nebo krácena dávka v hmotné nouzi, pokud odmítnou pracovní nabídku. Tomáš v úterý potvrdil, že ministerstvo už připravilo příslušný návrh tohoto opatření.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)

Článek

Zatím není jasné, kdy by nová opatření mohla vstoupit v platnost.

„Mezi nezaměstnanými jsou i lidé, kteří nechtějí pracovat, kteří jsou líní a kteří zneužívají sociální systém. Tento problém je na Slovensku už dlouhá léta. Je potřeba v tom konečně udělat pořádek,“ řekl Tomáš na tiskové konferenci, kterou ministerstvo přenášelo na Facebooku. „Každý, kdo může pracovat, má pracovat. Otevřeně přiznávám, že v rámci nezaměstnaných chceme zaměstnat a dostat do práce co nejvíc Romů,“ dodal ministr.

Podle Tomáše by v případě odmítnutí vhodné pracovní nabídky měla být nezaměstnanému odebrána či jeho rodině krácena dávka v hmotné nouzi. Podobné pravidlo s výjimkami platí na Slovensku už v současnosti v případě, že pobíratel této sociální dávky například odmítne účast na menších veřejně prospěšných pracích či dobrovolnické činnosti v trvání alespoň 32 hodin měsíčně.

Na pětimilionovém Slovensku pobíralo v květnu dávku v hmotné nouzi přes 63 tisíc lidí, což je nejnižší počet od září 2022. Hmotná nouze se vztahuje například na lidi, kteří nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo ji již vyčerpali. Základní výše dávky v hmotné nouzi na Slovensku pro jednotlivce je 74 eur (1864 korun) měsíčně. U rodiny pak částka závisí na počtu dospělých a dětí. K těmto dávkám úřady po splnění stanovených podmínek vyplácejí také různé příspěvky, například na bydlení či na nezaopatřené dítě.

Nová superdávka může poškodit příjemce přídavků na děti, varuje opozice

Ekonomika

Výběr článků

Načítám