Hlavní obsah

Podpora přijímání ukrajinských uprchlíků je v Polsku rekordně nízká

Pro přijímání ukrajinských válečných uprchlíků je už jen 53 % Poláků, nejméně od začátku ruské invaze v únoru 2022. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu polského národního statistického úřadu CBOS. Dvě třetiny dotázaných Poláků pak podpořily myšlenku posílání ukrajinských mužů v bojovém věku zpět do jejich domoviny.

Foto: Profimedia.cz

Oslava ukrajinského Dne nezávislosti v polských Katovicích

Článek

Zatímco nyní přijímání ukrajinských uprchlíků dle průzkumu podporuje jen 53 % Poláků, v únoru 2022 toto číslo činilo 94 % a do konce roku nespadlo pod 80 %. K propadu došlo až v roce 2023, přičemž CBOS jej vysvětluje „obilnou krizí“, rekapituluje závěry průzkumu server EURACTIV.

Obilná krize

Zmiňovaná krize nastala, když v půlce roku 2022 Evropská unie ze solidarity zahájila obchod s napadenou zemí. Polský trh následně zavalilo ukrajinské obilí a další zemědělské produkty, kvůli čemuž ceny domácí produkce drasticky klesly.

Otevřeně proti přijímání ukrajinských uprchlíků je nyní 40 % Poláků, přičemž v březnu 2022 byla proti jen dvě procenta. Spíše jsou pak pro polští muži (60 %) než ženy (47 %). Co se politického spektra týče, podporují přijímání uprchlíků z Ukrajiny spíše levicoví voliči (68 %) než pravicoví (53 %).

Přestaňme vyplácet dávky ukrajinským mužům, neměli by se vyhýbat odvodu, navrhuje Sikorski

Evropa

Pro posílání ukrajinských mužů v bojovém věku zpět do jejich domoviny je 67 % Poláků a 22 % jich je otevřeně proti. Dle průzkumu jsou proti prakticky výhradně levicoví voliči.

Průzkum zahrnoval i další otázky než jen ty o ukrajinských uprchlících. Z těch například vyplynulo, že se toho, že Rusko použije jaderné zbraně, nyní obává 51 % Poláků. I toto číslo se od začátku ruské invaze snížilo, konkrétně o 26 %.

46 % dotázaných uvedlo, že má Ukrajina nadále bojovat, zatímco 39 % z nich podporuje mír i za cenu územních nebo politických ústupků ze strany Ukrajiny. 44 % Poláků si pak myslí, že se Ukrajina bude muset vzdát části svého území, 19 % má za to, že se Rusko z území, jež od začátku roku obsadilo, stáhne, a 6 % se domnívá, že se stáhne i z území okupovaného už od roku 2014.

Polsko: Už jsme dali Kyjevu, co jsme mohli

Válka na Ukrajině

Anketa

Podporujete přijímání ukrajinských uprchlíků?
Ano
33,5 %
Ne
66,5 %
Celkem hlasovalo 6181 čtenářů.

Výběr článků

Načítám