Hlavní obsah

Podnikavce, kteří v Řecku zabírají veřejné pláže, budou usvědčovat drony

Na svévolné zábory pláží ze strany soukromých společností si stále více stěžují lidé v Řecku. Veřejné pláže, kam chodili nejen místní, ale také turisté z apartmánů a penzionů, se před začátkem sezony mění. „Podnikavci“ totiž na nich bez jakéhokoli povolení rozložili lehátka a roztáhli slunečníky, za jejichž použití se chystají vybírat peníze. Řecké úřady proto poslaly do vzduchu drony pořizující snímky, které mají zmíněné nezákonné zábory odhalit nebo potvrdit.

Foto: Shutterstock

Pobřeží poloostrova Chalkidiki

Článek

První drony vzlétly nad pláže Pefkochori a Polychrono v oblasti poloostrova Chalkidiki v severním Řecku, kde bylo podle listu Kathimerini na neoprávněné zábory mnoho stížností. Situace tam loni dospěla tak daleko, že lidé z apartmánů a penzionů museli shánět místo, kde by se mohli vykoupat.

Lidé stížnosti na zábory mohou na řecké ministerstvo hospodářství a financí, které má tuto agendu na starosti, posílat prostřednictvím bezplatné aplikace MyCoast. Kromě dronů bude ministerstvo využívat satelitní snímky, jež pořizuje řecká kosmická agentura, k takzvanému křížovému ověřování neoprávněných záborů.

Usvědčené provinilce čekají drsné pokuty od 2000 do 60 000 eur (49 300 až 1 479 000 korun), v případě opakovaného prohřešku až pozastavení podnikání v oboru. V praxi to podle Kathimerini znamená, že se nebudou moci účastnit aukcí vypisovaných ministerstvem na pronájem pláží určených k takovému podnikání. Podle listu je pláží určených k aukci po celém Řecku zhruba 1200.

Řecké pobřeží ze zákona patří státu a přístup na něj má dovolen kdokoliv, podnikatelům se ve výše zmíněných aukcích pronajímá vždy jen část pláží. Realita je ale jiná, podnikatelé si zaberou v sezoně téměř vše.

Řekové loni kvůli svévolným záborům pláží dokonce vyšli do ulic a požadovali dodržování bezplatného přístupu na veřejné pláže. I loni totiž velké úseky pobřeží obsadily soukromé podniky, které nezákonně omezovaly přístup na pláže a účtovaly si přemrštěné částky, často i přes deset euro (265 korun), za pronájem jednoho lehátka. Protestní „Ručníkové hnutí“ tehdy začalo na ostrově Rhodos a rozšířilo se na sever země.

Všechno tady zdražuje, říkají Řekové. Přesto čekají rekordní sezonu

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám