Hlavní obsah

Pod Gerasimovem se kýve židle. Věděl o hrozícím ukrajinském vpádu a varování ignoroval

Ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov ignoroval varování tajných služeb i vojenské rozvědky, že se ukrajinské ozbrojené síly shromažďují poblíž hranic Kurské oblasti. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg s odkazem na zdroj blízký Kremlu.

Ruský prezident Vladimir Putin poslouchá hlášení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova o situaci v Kurské oblastiVideo: X/Anton Heraščenko

Článek

Gerasimov, který od ledna 2023 velí ruským jednotkám operujícím na Ukrajině, podle Bloombergu odmítl varování zhruba dva týdny před zahájením ukrajinského útoku.

Agentura tak potvrdila informace z telegramového účtu ruského vojenského blogera, který si říká Rybar. Ten ve čtvrtek uvedl, že ruské nejvyšší velení mělo informace o shromažďování ukrajinských jednotek včas, ale nebralo je vážně.

Telegramový kanál VČK-OGPU uvedl, že Gerasimova informoval generál Esedulla Abačov, zástupce velitele Leningradského vojenského okruhu, který má taktický směr Kursk na starosti. Svému veliteli hlásil, že Ukrajina se připravuje na vstup do Kurské oblasti. Gerasimov ale jeho hlášení uťal doporučením, aby „nešířil paniku“ a „nenechal se mást dezinformacemi nepřítele“. Generální štáb také podle kanálu krátce před ukrajinským útokem stáhl z Kurské oblasti část sil a techniky.

Kyjev riskuje. Do Ruska pronikly nejméně tři brigády včetně elit

Válka na Ukrajině
Foto: Reuters

Valerij Vasiljevič Gerasimov

Abačevovy informace se tak nedostaly k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, uvedla agentura Bloomberg. Její zdroj uvedl, že zatím „není pravděpodobné, že by Gerasimov byl okamžitě odstraněn, Kremlu ale dochází trpělivost se způsobem, jak vede válku“ na Ukrajině.

O „kývající se židli“ svědčí také video, na němž referuje o ukrajinském útoku Putnovi, což provází zlostné pohledy šéfa Kremlu.

Krušná chvíle Gerasimova. Podával hlášení o situaci v Kurské oblasti, Putin ho drtil pohledem

Evropa

Wagnerovci se vracejí, tvrdí web

Rusové nyní přesouvají do Kurské oblasti význačné vojenské posily, které mají zarazit ukrajinský postup a posílit obranu území. Podle serveru business-gazeta.ru se kvůli operaci v Kurské oblasti vracejí do Ruska wagnerovci, kteří až dosud byli rozmístěni v několika afrických zemích. Server tvrdí, že jde „o několik tisíc mužů“.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Mapa útoků na Rusko

Ruské ministerstvo pro mimořádné události vyhlásilo v pátek v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru, přestože Kreml nadále tvrdí, že má situaci v oblasti čelící ofenzivě ukrajinských jednotek pod kontrolou.

Posun označení z obyčejné nouzové situace na situaci federálního charakteru umožňuje ruským úřadům zakročit na celostátní úrovni a nasadit federální zdroje.

Podle ruského pozičního webu Agentstvo ukrajinská armáda při svém přeshraničním vpádu ovládla zhruba 430 kilometrů čtverečních Kurské oblasti.

Ruská pomsta za dobytá území: Supermarket v Kosťantynivce

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám