Hlavní obsah

Počet obětí záplav v Německu roste

Na šest stoupl ve středu počet obětí záplav v Německu poté, co lidé našli v bavorské řece Mindel mrtvou 79letou ženu. Podle portálu all-in.de se několik dalších lidí včetně 22letého hasiče stále pohřešuje. Ačkoli řeky začaly na jihu Německa klesat, situace v Řezně či Pasově je stále napjatá. Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko se pomalu uklidňuje.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Pohled na zaplavený bavorský Pasov. (5. června 2024)

Článek

Tělo ženy našli kolemjdoucí v oblasti obce Jettingen-Scheppach severozápadně od Mnichova, informoval portál.

V Offingenu na západě Bavorska nadále pokračuje pátrání po 22letém hasiči, který je nezvěstný od převržení záchranného člunu z noci na neděli. Policie po něm pátrá i s pomocí dronů. „Šance, že ho najdeme živého, se den ode dne snižuje,“ připustil policejní mluvčí.

Hladiny řek Dunaj a Inn v Pasově pomalu opadávají. Ráno tu povodňová služba HND uváděla přes devět metrů, přičemž normální je stav šest metrů. Nadále tak platí nejvyšší čtvrtý stupeň povodňové aktivity. Na Innu hladina klesla ze zhruba sedmi metrů na 5,80 metru.

Dunaj v Řezně nadále překračuje šest metrů, přičemž normální hladina je kolem tří metrů. Podle All-in.de ještě v úterý večer museli záchranáři ve městě evakuovat zhruba 30 domů v ulicích u řeky, protože jejich základy ohrožovala vysoká hladina spodní vody.

Gabčíkovo pomohlo Bratislavě odvrátit povodeň

Evropa

Očekává se, že hladiny řek budou v příštích hodinách dále klesat. Meteorologická služba DWD sice na čtvrtek hlásí možné přeháňky i bouřky, silné deště jsou však očekávány jen v podhůří Alp.

Situace se uklidňuje ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Stejně jako na západě Bavorska se tam už uklízí následky povodní. V obci Ebersbach an der Fils podobně jako na dalších místech s úklidem ulic či sklepů pomáhají kromě hasičů také dobrovolníci.

Některá místa na jihu Německa čelí až stoleté vodě. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck přislíbil obyvatelům postižených regionů pomoc s obnovou. Bavorsko oznámilo, že prozatím uvolní na pomoc lidem a firmám 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč).

Neuvěřitelný příběh ze záplav v Německu: Žena strávila 60 hodin v koruně stromu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám