Hlavní obsah

Počet antimuslimských incidentů v Německu za poslední rok stoupl o 114 %

V Německu bylo loni zaznamenáno rekordních 1926 protimuslimských incidentů, což znamená nárůst o 114 procent oproti předchozímu roku. Informovala o tom dnes nevládní organizace CLAIM a zároveň obvinila vládu, že tomuto druhu útoků nevěnuje dostatečnou pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Muslimky v Německu (ilustrační foto)

Článek

Německo bylo v poslední době svědkem prudkého nárůstu antisemitských i protimuslimských incidentů v souvislosti s válkou mezi Izraelem a Hamásem, kterou rozpoutal brutální vpád islamistů z Pásma Gazy do Izraele loni 7. října s 1200 oběťmi.

V Bochumi byla místní mešita počmárána hákovým křížem, v Sasku střílel na dveře muslimské rodiny její krajně pravicový soused, v Berlíně agresor shodil ženu do kolejiště poté, co se jí ptal, zda je členkou Hamásu, vypočítává příklady incidentů agentura Reuters.

Rima Hananová z organizace CLAIM, která monitoruje islamofobii a protimuslimskou nenávist, uvedla, že úřady tomuto jevu nevěnují dostatečnou pozornost, a dokonce popírají jeho existenci, protože podle ní strany hlavního proudu přebírají politiku krajně pravicových, protiislámských stran, které získávají na popularitě.

Strana Alternativa pro Německo (AfD), která ve svém programu tvrdí, že islám k Německu nepatří, se loni v průzkumech dostala na druhé místo, což přimělo ostatní strany přitvrdit rétoriku ohledně migrace.

Brutálně zbitá a utopená. Policie šetří, zda afghánští rodiče dceru hodili do Rýna ještě živou

Evropa

„Ulice, autobusy nebo mešity už nejsou bezpečnými místy pro lidi, kteří jsou muslimy nebo jsou jako takoví vnímáni,“ tvrdí Hananová. „Protimuslimský rasismus nebyl nikdy tak společensky přijatelný jako dnes a přichází ze středu společnosti,“ domnívá se.

CLAIM ve své zprávě píše, že evidované incidenty pravděpodobně tvoří jen zlomek skutečného počtu, neboť lidé se bojí případy oznamovat a instituce je nemonitorují. I tak bylo zaznamenáno 90 útoků na islámská náboženská místa, hřbitovy a další instituce, píše CLAIM.

Většinu útoků na jednotlivce tvořily slovní útoky, a to převážně na ženy. Zaznamenány však byly i čtyři pokusy o vraždu.

Muslimů v Německu rychle přibývá, zejména od příchodu migrantů z let 2015 a 2016. Nyní je jich v Německu zhruba 5,5 milionu, a tvoří tak 6,6 procenta populace.

Zpráva CLAIM je zhruba ve shodě s oficiálními údaji německého ministerstva vnitra, které uvádí, že loni zaznamenalo 140procentní meziroční nárůst počtu trestných činů s islamofobními motivy. Z jednoho průzkumu podle Reuters dokonce vyplývá, že zhruba polovina Němců zastává islamofobní názory.

Německé ministerstvo vnitra a Spolkový kriminální úřad (BKA) v květnu uvedly, že německá policie loni evidovala 4369 deliktů souvisejících s blízkovýchodním konfliktem, což je více než sedminásobek oproti předchozímu roku, kdy jich bylo 61. Dohromady 1927 těchto činů bylo označeno za antisemitské a velká většina z nich byla spáchána po loňském 7. říjnu.

Německo od léta ruší migrantům dávky v hotovosti a zavádí předplacené karty

Evropa

Výběr článků

Načítám