Hlavní obsah

Pobouření na Slovensku. Už i lidem z koalice vadí, že jejich poslanec sprostě nadává kolegyni

Řadu negativních reakcí vyvolal na Slovensku poslanec vládní Slovenské národní strany (SNS) Rudolf Huliak, který označil kolegyni z opozičního Progresivního Slovenska (PS) Lucii Plavákovou za čubku. Tento slovník odsoudil prezident Peter Pellegrini i někteří představitelé vládní strany Hlas.

Foto: Facebook/Rudolf Huliak

Poslanec vládní Slovenské národní strany Rudolf Huliak

Článek

Hlava státu vyzvala, aby politici zatáhli ruční brzdu a vrátili se ke kultivované debatě.

„Chování poslanců v parlamentu je také vizitkou Slovenska v zahraničí. Politická diskuse patří do parlamentu, i souboj politických názorů a stran patří do parlamentu, ale žel, zdá se mi, že v posledním čase to už přesahuje normy slušného chování,“ reagoval podle webu pluska.sk Pellegrini, který vyzval Huliaka, aby se poslankyni omluvil. „To není slovník hodný muže vůči ženě,“ dodal prezident.

Huliak omluvu odmítl a řekl, že se radši omluví své feně na dvoře. „Když mi moje žena oznámila, že se mnou čeká dítě, moje milovaná žena, tak jsem měl slzy v očích. Nesnesu, když tady bude někdo říkat, že plod nemá nárok na život. Je to Boží tvor. Omlouvám se všem ženám, kterých se to dotklo, a omluvím se večer své feně na dvoře,“ reagoval Huliak.

„Tanečnice u tyče.“ Danko zaútočil na partnerku šéfa opozice, renomovanou choreografku

Evropa

Plaváková nicméně nikdy neřekla, že „plod si nezaslouží žít“. Na plénu pouze připomněla stávající právní stav, podle kterého plod není subjektem práva na život, jež podle zákona vzniká až momentem narození. Poslankyně se dlouhodobě zasazuje zejména o to, aby ženy po prodělaném spontánním potratu měly nárok na volno.

Kde je dno?

„Těžko se mi hledají slova, to, co jsme tady zažili, je obludné. Kde je dno, na které narazíme?“ ptala se samotná Plaváková se slzami v očích.

Huliakova slova jednotně odsoudila celá opozice. „Poslanec Huliak by se měl kvůli svým vulgárním a primitivním útokům vzdát mandátu,“ reagoval předseda opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling.

Své pohoršení ale neskrýval ani poslanec za vládní stranu Hlas Samuel Migaľ, jenž podobně jako prezident vyzval Huliaka, aby se poslankyni omluvil.

„Obávám se, že i vyostřená rétorika v plénu, která se týká důstojnosti a základních práv samotných poslanců a poslankyň, může mít později vliv na jednání obyvatelstva, ale i na rozhodování orgánů veřejné moci,“ uvedl podle webu čas.sk ombudsman Róbert Dobrovodský.

Politolog Miroslav Řádeka považuje Huliakovo chování dlouhodobě za nehorázné, které by nebylo akceptovatelné v žádné slušné společnosti.

Dankovi vadily nálepky

Incident se rozhořel ve středu, kdy místopředseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vykázal poslankyni Plavákovou ze sálu proto, že se mu nelíbily nálepky na jejím počítači. „Jsou tam duhy, LGBTI témata, jsou tam nálepky propagující firmy,“ odůvodnil Danko svůj postup. Poslankyni vyzval, aby nálepky odstranila nebo je překryla. Když tak poslankyně neučinila, Danko ji vykázal ze sálu, což by znamenalo neomluvenou neúčast na zasedání. Návrh na vykázání napoprvé neprošel, protože proti němu hlasovali i poslanci vládního Hlasu, což vyvolalo v koalici roztržku. Při druhém hlasování už Plavákovou ze sálu kvůli samolepkám na notebooku skutečně vykázali.

Na následné tiskové konferenci SNS označil poslanec Huliak poslankyni Plavákovou za čubku. „Když poslankyně přečte ve svém příspěvku, že plod si nezaslouží žít, nemůžu ji nazvat jinak než čubkou,“ řekl Huliak, který obhajoval Dankův postup.

Danko vyhodil ze sálu opoziční poslankyni, nelíbila se mu duhová nálepka na počítači

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám