Hlavní obsah

Po vzpomínkové akci na oběti se v Southportu strhly bitky, 22 zraněných policistů

Dvaadvacet policistů v britském Southportu v úterý utrpělo zranění během střetů se zřejmě krajně pravicovými extremisty. Stalo se to u mešity nedaleko místa, kde v pondělí 17letý mladík zaútočil nožem na skupinu dětí. Tři dívky zemřely, dalších deset osob utrpělo zranění.

Foto: Richard McCarthy, ČTK/AP

V Southportu se strhly výtržnosti mezi přívrženci krajní pravice a policií.

Článek

Britská BBC na svých internetových stránkách informuje, že osm policistů má vážná zranění, jako jsou zlomeniny, tržné rány a otřes mozku. Další ochránci pořádku utrpěli rány na hlavě a v obličeji. Poranění mají i tři policejní psi, dva zasáhla některá z cihel, které výtržníci házeli po policistech.

Násilnosti vypukly v okolí mešity krátce po vzpomínkové akci za oběti pondělního útoku nožem. Pravděpodobně stoupenci krajně pravicové a islamofobní Anglické obranné ligy (EDL) házeli na cihly na mešitu, zapalovali auta a kontejnery na odpad a poničili obchod, uvedla policie.

Foto: Richard McCarthy, ČTK/AP

V Southportu se po vzpomínkové akci na oběti řádění 17letého mladíka strhly nepokoje mezi krajní pravicí a policií.

Zástupce policie v úterý řekl, že ohledně identity 17letého mladíka, podezřelého z pondělního útoku nožem, se objevilo mnoho spekulací a hypotéz. Televize Sky News uvedla, že podle jedné z nich šlo o žadatele o azyl. Policie ale už dříve informovala, že rodina mladíka přišla do Británie z Rwandy, ale útočník se už narodil ve Velké Británii.

Mladík v masce a ozbrojený nožem v pondělí útočil v budově taneční školy, kde byly děti shromážděny na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou a její tvorbou. Zatím není jasný motiv činu. Policie zadrženého stále vyslýchá, aby zjistila, co ho k činu vedlo.

Plachý kluk z milé rodiny, říkají sousedé. V Southportu pobodal 11 lidí, tři děti zemřely

Evropa

Výběr článků

Načítám